Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UTRKA S VREMENOM

Spasioci nadljudskim naporima izvlače preživjele iz ruševina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spasioci i dalje izvlače preživjele iz ruševina pod kojima se nalaze od kad je u subotu potres zadesio Ekvador.

Prema posljednjim informacijama više je od 400 poginulih u nizu snažnog potresa magnitude 7,8 koji je zadesio Ekvador, a štete se procjenjuju na milijarde dolara. Iz razrušenih zgrada spasioci izvlače i mrtve i žive. Među živima koji su izvučeni ispod hrpe betona je i muškarac koji je telefonom uspio nazvati rođaka, a rođak je obavijestio spasioce gdje se nalazi žrtva, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih HGSS u akciji Osam članova HGSS-ovci od jutra u akciji: Spašavali stranca sa slomljenom nogom

Ekvadorske vlasti izvijestile su kako je prema posljednjim informacijama 413 poginulih, a 2.500 ozlijeđenih. 'Broj mrtvih sigurno će porasti i to vjerojatno znatno', upozorio je ekvadorski predsjednik Rafael Corea priopćavajući nove privremene podatke.

'Ovo su teški trenuci, radi se o najvećoj tragediji u zadnjih 67 godina, premašio ju je jedino potres iz 1949. u Ambatu, u središnjem dijelu zemlje' predsjednik Ekvadora Rafael Corea Spasioci nastavljaju utrku s vremenom u pokušaju da pronađu što više preživjelih. Pomažu im i civili, a mediji izvještavaju da se i golim rukama traži nestale pod ruševinama.

U Pedernalesu, epicentru potresa, popularnom turističkom središtu s plažama na Tihom oceanu, tamošnje vlasti su procijenile da bi samo tamo moglo biti do 400 mrtvih, ističući da je uništeno tridesetak hotela.

Ondje su srušene kuće, opustošena tržnica, ulični rasvjetni stupovi na tlu i krhotine razbacane po nogostupima svjedočili su o opsegu potresa jačine 7,8. Stotinjak zatvorenika iskoristilo je priliku i pobjeglo iz tamošnjeg zatvora.

'Pedernales je opustošen, zgrade su urušene, posebice hoteli gdje su smješteni brojni turisti, ima mrtvih tijela. Potrebna nam je pomoć', rekao je medijima gradonačelnik Gabriel Alcivar.

U Manti, na zapadnoj obali, gradu blizu epicentra, 'kuće su se urušile, ulične svjetiljke pale, ljudi su očajni, ima ih zakopanih pod ruševinama', opisala je 40-godišnja Miriam Santana, službenica.

Pomoć iz cijelog svijeta

Europska unija najavila je aktiviranje europskog mehanizma civilne zaštite za pomoć toj južnoameričkoj zemlji, dok je američki državni tajnik John Kerry ponudio podršku SAD-a.

SAD su objavile kako će otpremiti tim stručnjaka za katastrofe za pomoć Ekvadoru. 'Vlada Ekvadora prihvatila je ponudu Sjedinjenih država za pomoć spasilačkim snagama', izjavili su dužnosnici USAID-a dodavši kako će stručnjaci pomoći Vladi u procjeni štete i utvrđivanju humanitarnih potreba, kao i u analizi situacije na terenu.

Dužnosnici su također rekli kako će mali tim za potporu također raditi sa UN-ovim timom za koordinaciju koji pomaže Ekvadoru koordinirati međunarodnu spasilačku pomoć.

Na Ekvador je upućeno 14.000 pripadnika sigurnosnih snaga, 241 zdravstveni radnik i dvije pokretne bolnice. Pojačanja dolaze iz Kolumbije, Meksika, Čilea, Srednje Amerike i Španjolske.

Potres jakosti 7,8 pogodio je obalu Tihog oceana u subotu a osjetio se i oko Ekvadora koji ima 16 milijuna stanovnika izazvavši paniku. Potres je zabilježen na dubini od 20 kilometara i osjetio se širom zemlje.

Potres u Ekvadoru dogodio se nakon dva velika i smrtonosna potresa koji su od četvrtka pogodili Japan. Obje su zemlje smještene na seizmički aktivnom 'vatrenom prstenu' u Pacifiku, no američki geofizički institut smatra da potresi na dva tako udaljena područja vjerojatno nisu povezani. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene