Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kao i prošle godine

Komemoraciju žrtvama jasenovačkog logora u Donjoj Gradini zasjenio novi Dodikov diplomatski incident

Milorad Dodik na komemoraciji žrtvama jasenovačkog logora u Donjoj Gradini (Foto: Dnevnik.hr)
Milorad Dodik na komemoraciji žrtvama jasenovačkog logora u Donjoj Gradini (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Milorad Dodik na komemoraciji žrtvama jasenovačkog logora u Donjoj Gradini (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U Donjoj Gradini na bosanskohercegovačkoj obali Save u nedjelju je obilježen dan sjećanja na žrtve ustaškog logora "Jasenovac" u razdoblju od 1941. do 1945. no tu je manifestaciju obilježilo neprimjereno ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je odbio pozdraviti američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack a pri tom se rukovao sa svim drugim nazočnim diplomatima.

Kao i prošle godine Milorad Dodik je "preskočio" američku veleposlanicu Maureen Cormack tijekom rukovanja s diplomatskim predstavnicima akreditiranim u BiH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna industrija cvjeta Susjedna država počinje s proizvodnjom dronova-samoubojica: "Na sve utjecaje imamo odgovore, a i izvozit ćemo ih, to je skupo na tržištu" Milorad Dodik Rizik na Balkanu Američki obavještajci strahuju zbog Dodika: "Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba, mirovne snage bile bi nadvladane"

Predsjednik RS od prošle je godine na "crnoj listi" američkog ministarstva financija jer je označen kao osoba koja prijeti miru i sigurnosti BiH ugrožavajući provedbu Daytonskog sporazuma.

Cormack je ranije ovog tjedna potvrdila kako Dodik "nije partner" SAD-a u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH a njegovo ponašanje u nedjelju je prokomentirala konstatacijom kako je ne zanima "tko se s kim rukovao" jer je u Donju Gradinu stigla zbog odavanja počasti žrtvama a ne zbog sadašnjih političara.

"Ovaj koncentracijski logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzročio i zbog čega se cijeli svijet zgražavao", kazala je Cormack.

U govoru što ga je održao u Donjoj Gradini Dodik je pak kazao kako je jasenovački logor bio državni projekt NDH za kojeg "nitko nikada nije odgovarao".

"Nikada ne možemo zaboraviti, a ni oprostiti Jasenovac", kazao je Dodik dodajući kako su Srbi u Jasenovcu stradali kao žrtve vlastitoga straha ali i "iluzija o susjedima" s kojima su nekada živjeli u zajedničkoj državi.

Kao glavno jamstvo da se takvo što neće ponoviti Dodik vidi RS koju je opet označio kao "državu srpskog naroda".

"Nećemo pasti u strah i iluzije uspostave društva na kakvome je propala bivša Jugoslavija", kazao je Dodik dodajući kako su Srbi ubijani gdje god nisu imali svoju državu.

U ime vlasti Srbije u komemoraciji u Donjoj Gradini sudjelovala je Maja Gojković, predsjednica srbijanskog parlamenta.

Ona je poručila kako Srbija neće dopustiti nijekanje, opravdavanje i zaborav zločina počinjenih u Jasenovcu jer je riječ o zlodjelima čiji je cilj bio zatiranje cijelih naroda.

Kazala je kako su u temeljima NDH bile mržnja i rasizam te kako to zlo nije potpuno nestalo s urušavanjem te državne tvorevine.

"Svaki pokušaj oživljavanja ustaštva i fašizma ugrožava temeljna ljudska prava što se ne smije dopustiti", izjavila je Gojković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene