Milorad Dodik (Foto: AFP)
Milorad Dodik (Foto: AFP)

Američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izjavila je kako će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ostati pod sankcijama koje su mu nametnute ranije ove godine sve dok ne promijeni svoje ponašanje i ne prestane dovoditi u pitanje opstanak BiH i promovirati separatističke planove, prenijelo je u petak sarajevsko "Oslobođenje".


Cormack je u intervjuu ovom listu kazala kako SAD ostaju čvrsto opredijeljene za očuvanje integriteta BiH, a stavljenje Dodika na "crnu listu" osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u SAD rezultat je potpuno suprotne politike koju on zagovara dovodeći istodobno u pitanje Dejtonski sporazum.

Vezani članci Sebastian Kurz(Foto: Dnevnik.hr) Afera Ibizagate trese Austriju: Je li za pad vlade odgovorna tajanstvena Srpkinja podrijetlom iz Hrvatske? Dragan Mektić (Foto: AFP) Vlast u BiH blokirana: Dragan Mektić za to optužuje HDZ BiH i Dodikovu stranku

"Dodik je sam izabrao ovo što se zbiva. On jednostavno mora odustati od toga da konstatno vuče BiH unatrag, govoriti o secesiji i prestati se protiviti putu BiH ka euroatlanstkim integracijama", kazala je Cormack.

Pojasnila je kako politika Washingtona u odnosu na BiH ostaje nepromijenjena, a to znači potporu teritorijalnom integritetu BiH u sadašnjim granicama te inzistiranje na poštivanju Dejtonskog sporazuma, kao i na procesu euroatlanstkih integracija.

Dodik je na popisu osoba koje su pod sankcijama, a utvrđuje ga Ured za nadzor nad imovinom stranaca pri Ministarstvu financija SAD-a dospio sredinom siječnja sukladno uredbi koju je 2003. godine donio tadašnji američki predsjednik George Bush.

U Dodikovu slučaju u SAD-u su procijenili kako se on može svrstati u kategoriju osoba koje "aktivno opstruiraju ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Dejtonskog sporazuma".

Konkretan razlog za uvođenje kaznenih mjera proitv Dodika bila je njegova opetovana osporavanja autoriteta i odluka Ustavnog suda BiH.

Dodik svoje ponašanje nije promijenio ni do danas, a ponovo javno pokazuje da ne poštuje Ustavni sud organizirajući 9. siječnja sljedeće godine novu proslavu tzv. Dana Republike Srpske iako je sudskim pravorijekom taj praznik proglašen neustavnim jer diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu. (Hina)