Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američka veleposlanica u BiH

"Milorad Dodik ostaje na 'crnoj listi' dok ne promijeni ponašanje"

Milorad Dodik (Foto: AFP)
Milorad Dodik (Foto: AFP) Foto: Afp
Američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izjavila je kako će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ostati pod sankcijama koje su mu nametnute ranije ove godine sve dok ne promijeni svoje ponašanje i ne prestane dovoditi u pitanje opstanak BiH i promovirati separatističke planove, prenijelo je u petak sarajevsko "Oslobođenje".

Cormack je u intervjuu ovom listu kazala kako SAD ostaju čvrsto opredijeljene za očuvanje integriteta BiH, a stavljenje Dodika na "crnu listu" osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje u SAD rezultat je potpuno suprotne politike koju on zagovara dovodeći istodobno u pitanje Dejtonski sporazum.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i Vladimir Putin Planira "ekonomsku uniju" Dodika baš briga za američke sankcije: "Imam druge prijatelje, Vučića, Putina i Orbana..." Milorad Dodik Zabrinuti za budućnost BiH Američko veleposlanstvo oštro reagiralo na Dodikove prijetnje: "Zajedno sa svojim ulizicama krši Daytonski sporazum"

"Dodik je sam izabrao ovo što se zbiva. On jednostavno mora odustati od toga da konstatno vuče BiH unatrag, govoriti o secesiji i prestati se protiviti putu BiH ka euroatlanstkim integracijama", kazala je Cormack.

Pojasnila je kako politika Washingtona u odnosu na BiH ostaje nepromijenjena, a to znači potporu teritorijalnom integritetu BiH u sadašnjim granicama te inzistiranje na poštivanju Dejtonskog sporazuma, kao i na procesu euroatlanstkih integracija.

Dodik je na popisu osoba koje su pod sankcijama, a utvrđuje ga Ured za nadzor nad imovinom stranaca pri Ministarstvu financija SAD-a dospio sredinom siječnja sukladno uredbi koju je 2003. godine donio tadašnji američki predsjednik George Bush.

U Dodikovu slučaju u SAD-u su procijenili kako se on može svrstati u kategoriju osoba koje "aktivno opstruiraju ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Dejtonskog sporazuma".

Konkretan razlog za uvođenje kaznenih mjera proitv Dodika bila je njegova opetovana osporavanja autoriteta i odluka Ustavnog suda BiH.

Dodik svoje ponašanje nije promijenio ni do danas, a ponovo javno pokazuje da ne poštuje Ustavni sud organizirajući 9. siječnja sljedeće godine novu proslavu tzv. Dana Republike Srpske iako je sudskim pravorijekom taj praznik proglašen neustavnim jer diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene