Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrtonosna

NOVA DROGA Dolazi legalno putem interneta, do sada usmrtila desetke tisuća ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za nekoliko tisuća dolara, kineske tvrtke nude izvoz snažne kemikalije koja ubija ovisnike. Toliko je smrtonosna da predstavlja potencijalnu terorističku prijetnju, pokazala je istraga koju je proveo Associated Press.

AP je identificirao 12 kineskih tvrtki koje su rekle da izvoze kemikaliju, sintetski opioid poznat kao carfentanil, u SAD, Kanadu, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Belgiju i Australiju za samo 2750 dolara po kilogramu i bez postavljanja ikakvih pitanja.

Pročitajte i ovo Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..." Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore

Carfentanil je ovog ljeta dospio u javnost kao najnovija pošast u epidemiji zlouporabe opioida. Samo u SAD-u je ubio već na desetke tisuća ljudi

Dileri su dodavali carfentanil i njegovog 'slabijeg rođaka' fentanil u heroin i druge droge kako bi povećali profitne marže. Unatoč tome što je opasan carfentanil nije kontrolirana tvar u Kini - može se proizvoditi legalno i otvoreno prodavati na internetu.

Krajem lipnja, kanadske vlasti zaplijenile kilogram carfentanila otpremljen iz Kine u kutiji s oznakom - pribor za printer. Paket je sadržavao 50 milijuna smrtonosnih doza, izvijestila je kanadska granična agencija, više nego dovoljno da izbriše cijelu populaciju te zemlje. Droga je bila skrivena u plavim patronama označenim kao tinta za HP laserski printer.

Vlada SAD-a pritišće Kinu da stavi carfentanil na crnu listu, no Peking po tom pitanju još nije ništa poduzeo.

'Možemo dostaviti carfentanil, sigurno', napisala je prodavačica iz tvrtke Jilin Tely Import i Export Co. u mailu novinarki AP-a. 'I to je jedan od naših najprodavanijih proizvoda'. No, kada se 'naručiteljica' predstavila kao novinarka iz tvrtke je dobila odgovor da nikada nisu isporučili carfentanil u Sjevernu Ameriku te 'da su ga ponudili na prodaju samo da privuku kupce'.

Kinesko Ministarstvo javne sigurnosti odbilo je odgovoriti na višestruke upite od strane AP-a.

Prije nego što su ga otkrili dileri droge na carfentanil i slične molekule se gledalo kao na kemijsko oružje.
Jedan je od najmoćnijih opioida u opticaju, carfentanil je toliko smrtonosan da količina manja od sjemena maka može ubiti čovjeka. Fentanil je 50 puta jači od heroina. Carfentanil mu je kemijski sličan, ali i 100 puta jači od fentanila.

Carfentanil je razvijen u 70-im godinama prošlog stoljeća, a upotrebljavao se kao anestetik za slonove i druge velike životinje. Vlade su ga brzo ocijenile kao potencijalno kemijsko oružje. Zabranjen je na bojištu Konvencijom o kemijskom oružju.

2014. godine američke vlasti zaplijenile su samo 3,7 kilograma fentanila. Ove je godine, samo do 12. lipnja, zaplijenjeno 134,1 kilograma.

Većina sintetičkih droga koje završavaju u SAD-u dolaze iz Kine, bilo izravno ili putem Meksika, objavila je DEA.

Ljude koji su spremni zaobići zakon u Kini je jednostavno pronaći. Na tržištu kemikalija djeluje oko 160.000 tvrtki koje posluju i legalno i ilegalno.

No, nemaju sve web stranice koje se koriste za prodaju droge sjedište u Kini. Najmanje šest kineskih tvrtki koje nude verzije fentanila, uključujući i carfentanil, imaju IP adrese u SAD-u, doznaje AP.

DEA-ini dužnosnici kažu da u posljednje vrijeme imaju 'neviđenu suradnju' iz Kine u borbi protiv fentanila, uključujući i neobično veliku razmjenu informacija u odnosu na 'svadljive bilateralne odnose dviju zemalja'.

U listopadu prošle godine Kina je dodala 116 sintetičkih droga na svoj popis kontroliranih tvari što je imalo velik utjecaj na globalne lance opskrbe narkotika. U kolovozu i rujnu ove godine visoke delegacije kineskih i američkih čuvara zakona sastali su se kako bi razmotrili zajedničke napore na sintetičkim opioidima. Ipak, taj susret nije dao rezultate što se tiče carfentanila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene