Poljska granica, ilustracija
Poljska granica, ilustracija Foto: Afp

Njemačka policija objavila je u nedjelju da je zaustavila više od 50 desničarskih vigilanata naoružanih suzavcem, bajunetima, mačetama i palicama koji su htjeli patrolirati uz poljsku granicu kako bi spriječili migrante da uđu u zemlju.


Vigilanti su slijedili poziv Trećeg puta, krajnje desne stranke za koju se sumnja da je povezana s neonacističkim skupinama, da njihovi članovi zaustave ilegalne prelaske kod grada Gubena na njemačko-poljskoj granici, objavila je u nedjelju njemačka policija.

Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 8 EU: Nećemo financirati bodljikavu žicu i ograde protiv migranata na granici

Policija je zaplijenila oružja 50 osumnjičenika i natjerala ih da napuste područje Gubena u subotu kasno navečer i u prvim satima nedjelju, rekao je glasnogovornik. Neki osumnjičenici došli su do poljske granice iz drugih dijelova Njemačke.

Nasilje nad migrantom Božinović odbacio tezu o prljavom poslu za EU: ''Nismo spremni na novi migrantski val''

Deseci ljudi u subotu su se okupili u Gubenu kako bi iskazali protivljenje planiranim desničarskih patrolama.

Njemačka je postavila dodatnih 800 policajaca na poljsku granicu kako bi kontrolirala protok migranata koji pokušavaju ući u EU iz Bjelorusije, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer. Spreman je pojačati taj broj "ako bude potrebno", rekao je Seehofer za list Bild am Sonntag.

Dodao je da je prošle godine bilo 6162 neovlaštenih ulazaka u Njemačku iz Bjelorusije i Poljske.

Seehofer je prošli tjedan rekao da Njemačka ne namjerava zatvoriti granicu s Poljskom, ali je u nedjelju poručio da će zemlja možda morati razmotriti povratak kontrola.

"Ako se situacija na njemačko-poljskoj granici ne smiri, morat ćemo razmotriti hoće li se taj korak trebati poduzeti u koordinaciji s Poljskom i pokrajinom Brandenburg. Ta odluka će biti na novoj vladi", dodao je.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju