Oko 3000 zaraženih na dan, u posljednje vrijeme bilježi i Austrija. U zemlji sa 62 posto potpuno cijepljenih građana, daljnji rast novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih osoba pokušava se zaustaviti postrožavanjem mjera. Necijepljenima kancelar prijeti lockdownom.

Galerija Aurora Weiss COVID odjel u bolnici - 3 COVID odjel u bolnici - 2 +0 COVID odjel u bolnici - 1

Austrijska računica je jasna - što je više oboljelih na odjelima intenzivne njege, to su epidemiološke mjere strože. Ali, samo za one sugrađane koji se nisu cijepili protiv COVID-a.

''Nakon što je na snagu stupilo 2G pravilo, prema kojemu je samo cijepljenim i oporavljenim osobama iza 20 sati dopušten pristup ugostiteljstvu i javnim događajima, pojas se jučer dodatno stegnuo. Vlada je jučer objavila da će ako kapacitet kreveta prijeđe brojku od 600 nastupiti lockdown za necijepljene osobe'', kaže Aurora Weiss, reporterka 24sata.

Trenutačno je u Austriji popunjeno 220 kreveta na odjelima intenzivne njege. Nastave li brojke rasti postojećim tempom, a to je oko 3500 novozaraženih na dan, vrlo brzo necijepljeni Austrijanci morat će tražiti posebne dozvole žele li napustiti svoje domove. Trenutačno su posvuda obavezne COVID potvrde.

Koronavirus u Njemačkoj Njemačka uvela nova pravila za Hrvatsku: Pogledajte što se sve mijenja

''Ako netko ne predoči, zaposlenik ili poslodavac, potvrdu o negativnom testu, cijepljenju ili da su preboljeli koronavirus, zaposlenik snosi kaznu od 500 eura, a za poslodavce su kazne čak do 3600 eura. Inače, minimalna kazna za lažne potvrde je čak 1200 eura'', dodaje Weiss.

Dijelovi Austrije građane su odlučili motivirati za cijepljenje nagradama. U Gradišću je organizirana lutrija. Izvlačenje je 11. studenog.

''Glavna nagrada su tri auta, električni bicikli i još mnogo toga, a u samo tri dana od kada je lutrija najavljena, za cijepljene se registriralo oko 13.700 ljudi'', govori Weiss.

Cijepljenje protiv koronavirusa - 1 Raste broj hospitaliziranih i umrlih, a cijepljenje kaska: "Najčešći odgovor kod bolesnika u post COVID ambulanti je 'bolje sam, ali...'"

Cilj svih ovih mjera je spriječiti pandemiju necijepljenih, na koju upozorava novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg. U Austriji je dosad potpuno cijepljeno 62 posto stanovnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju