Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nizozemska: Pobjeda kršćanskih demokrata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kršćanski demokrati (CDA) premijera Jana Petera Balkenendea najvjerojatniji su pobjednici na parlamentarnim izborima, prema nepotpunim i nesluženim rezultatima koje agencije objavljuju nakon što je prebrojano 75 posto glasačkih listića.

Prema tim podacima, CDA ima 41 od 150 zastupničkih mjesta u parlamentu, dok su oporbeni laburisti osvojili 33 zastupničkih mjesta.

Pročitajte i ovo 14 mandata za Domovinski pokret Rezultati ankete S kim bi Domovinski pokret trebao koalirati? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati"

Treća najjača stranka su socijalisti koji su dobili 25 zastupničkih mandata.

Najveći pobjednik na nizozemskim izborima je nova Slobodarska stranka, koju vodi političar Geert Wilders koji se zalaže za zabranu imigracije, a koja je dobila devet zastupničkih mjesta.

Po prvi puta u povijesti Nizozemske, u parlament će ući i stranka koja se zalaže za zaštitu prava životinja. Ta će stranka imati dva zastupnika.

Službeni i konačni rezultati nizozemskih izbora bit će objavljeni naknadno, a analitičari smatraju da zemlju čeka dugo razdoblje stvaranja nove koalicijske vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene