Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kršćanski demokrati (CDA) premijera Jana Petera Balkenendea najvjerojatniji su pobjednici na parlamentarnim izborima, prema nepotpunim i nesluženim rezultatima koje agencije objavljuju nakon što je prebrojano 75 posto glasačkih listića.


Prema tim podacima, CDA ima 41 od 150 zastupničkih mjesta u parlamentu, dok su oporbeni laburisti osvojili 33 zastupničkih mjesta.

Vezani članci Marko Rakuljić - 2 Marko iz Krila Jesenice je heroj u Nizozemskoj, od utapanja u ledenoj rijeci je spasio muškarca: "Beživotno tijelo samo je govorilo help me, help me. Usne su mu počele plaviti..." Branko Bačić Bačić: "Čvrsto stojimo iza ministra Beroša, niti jedan ministar u posljednjih 20 godina nije se suočio s izazovima s kojima se suočio on"

Treća najjača stranka su socijalisti koji su dobili 25 zastupničkih mandata.

Najveći pobjednik na nizozemskim izborima je nova Slobodarska stranka, koju vodi političar Geert Wilders koji se zalaže za zabranu imigracije, a koja je dobila devet zastupničkih mjesta.

Po prvi puta u povijesti Nizozemske, u parlament će ući i stranka koja se zalaže za zaštitu prava životinja. Ta će stranka imati dva zastupnika.

Službeni i konačni rezultati nizozemskih izbora bit će objavljeni naknadno, a analitičari smatraju da zemlju čeka dugo razdoblje stvaranja nove koalicijske vlade.