Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kršćanski demokrati (CDA) premijera Jana Petera Balkenendea najvjerojatniji su pobjednici na parlamentarnim izborima, prema nepotpunim i nesluženim rezultatima koje agencije objavljuju nakon što je prebrojano 75 posto glasačkih listića.


Prema tim podacima, CDA ima 41 od 150 zastupničkih mjesta u parlamentu, dok su oporbeni laburisti osvojili 33 zastupničkih mjesta.

Vezani članci Seksualni radnici opet mogu na posao u Nizozemskoj Od ovog tjedna na posao se vraćaju seksualni radnici u Nizozemskoj Koronavirus u Nizozemskoj Nakon porasta broja hospitaliziranih: Nizozemska ipak odgodila popuštanje mjera

Treća najjača stranka su socijalisti koji su dobili 25 zastupničkih mandata.

Najveći pobjednik na nizozemskim izborima je nova Slobodarska stranka, koju vodi političar Geert Wilders koji se zalaže za zabranu imigracije, a koja je dobila devet zastupničkih mjesta.

Po prvi puta u povijesti Nizozemske, u parlament će ući i stranka koja se zalaže za zaštitu prava životinja. Ta će stranka imati dva zastupnika.

Službeni i konačni rezultati nizozemskih izbora bit će objavljeni naknadno, a analitičari smatraju da zemlju čeka dugo razdoblje stvaranja nove koalicijske vlade.