Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemske vlasti povukle su klice cikle iz tri države nakon što je analiza pokazala da je u njima bakterija E.Coli.


Nizozemske Agencija za sigurnost hrane izvijestila je kako detaljno priučavaju bakteriju, no još uvijek nema informacija o oboljelima u njihovoj zemlji, piše AP. No, Agencija tvrdi da je evidentno da se ne radi o istoj bakteriji E.Coli koja je ubila 27, a zarazila 2 900 osoba te brojne od njih ostavila s gomilom komplikacija.

Vezani članci Slika nije dostupna Splitski znanstvenici otkrili lijek protiv E. coli? Slika nije dostupna Povrće sve jeftinije - rajčica tri, a salata jednu kunu

'Kod samo jednog uzgajivača pronađene su klice zaražene cikle dok je drugo povrće na njegovo farmi sasvim u redu', rekao je Esther Filon, glasnogovornik nizozemske Agencije. Naglasio je kako se ne radi o istoj zarazi koja je prisutna u Njemačkoj. 'Koliko sada znamo, bakterija nije smrtna', dodao je.

Iz Agencije kažu kako je farma na kojoj je pronađena zaražena cikla smještena oko 70 km od Amsterdama, ciklu su izvozili u Belgiju i Njemačku, a sporno povrće prodavalo se i na nizozemskim tržnicama. AP navodi kako je u prirodi stotine E.Coli bakterija te kako je svega nekoliko njih smrtonosno. većina E.Coli bakterija uzrokuje samo neugodne probavne smetnje. Iako je bakterija pronađena u Nizozemskoj bezopasnija od soja koji je dosad odnio 27 života, farma kod Amsterdama je zatvorena. Sada se istražuje  gdje je sve cikla završila.