Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ustvrdio je u utorak da "su članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, čini se, postigli sporazum" o tekstu rezolucije o Libanonu.


Steinmeier, koji je u utorak otputovao za Bejrut gdje će razgovarati s libanonskom i izraelskom stranom u sklopu diplomatskih napora za okončanjem aktualne bliskoistočne krize, kazao je za njemačku javnu televiziju da rezolucija predstavlja "stvarnu šansu za hitno potreban prekid vatre na Bliskom istoku".

Vezani članci Davor Božinović (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Ministar Božinović objasnio zašto je Hrvatska bila suzdržana oko rezolucije UN-a Nikki Haley (Foto: AFP) Nakon glasovanja u UN-u Hrvatska dobila pohvalu američke veleposlanice

Prekid vatre je moguć "samo ako obje strane, kako Izrael tako i Libanon prihvate međunarodnu stabilizacijsku misiju na jugu Libanona", rekao je njemački šef diplomacije i dodao da sada treba "raditi na tome d tekst prihvate u regiji", što je "cilj njegova novog posjeta" Bliskom istoku.

Libanon, Sirija i druge arapske zemlje dosad su odbacivale nacrt rezolucije kojom se poziva na prekid neprijateljstva bez zahtjeva za izraelskim povlačenjem s juga Libanona.

Steinmeier treba u utorak razgovarati s libanonskim premijerom Fouadom Seniorom i drugim libanonskim dužnosnicima a u srijedu sa svojom izraelskom kolegicom Tzipi Livni, premijerom Ehudom Olmertom i ministrom obrane Amirom Peretzom.

Prije povratka u Njemačku u četvrtak Steinmeier planira sastanak s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramallahu.

Istovremeno Izrael i dalje ograničava kretanje građana na području Libanona. Vojska je zaprijetila da će uništiti svako vozilo koje će se kretati južno od rijeke Litavi, što uključuje i grad Tir.

- Svako vozilo koje se bude kretalo južno od Litavija bit će bombardirano zbog sumnje da prevozi rakete ili oružje za teroriste, upozoravaju leci na arapskom jeziku bačeni iz izraelskih zrakoplova.