Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mađarski premijer prijeti prosvjednicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska opozicija pozvala je premijera Ferenca Gyurcsanija da podnese ostavku nakon noćašnjih nereda koji su za sobom ostavili više od 150 ozlijeđenih osoba od kojih 102 policajca.

Najveće nerede koje Mađarska pamti, otkada je završila 'era komunizma' u toj zemlji, izazvao je sam premijer svojim nesmotrenim izjavama, kojima je potvrdio kako se u predizbornoj kampanji služio lažima. 

Pročitajte i ovo Dmitar Kovačevski Predstavljeno novo vodstvo Sjevernomakedonski premijer na odlasku: "Funkciju premijera obnašao sam odgovorno i predano" Slika nije dostupna Budimpešta: Prosvjednici pred parlamentom traže ostavku Gyurcsanyja

Na prosvjedima pred zgradom televizije noćas se tražeći njegovu ostavku okupuilo gotovo deset tisuća demonstranata.
'Ovo je moralna kriza i Ferencu Gyurcsaniju bi trebalo biti jasno kako su je izazvali njegove izjave', izjavio je Tibor Navracsics, vođa opozicije.

Predsjednik mađarskog demokratskog foruma, Ibolya David, izjavio je kako bi se 'premijer trebao povući iz javnog života'. 

No čini se kako mađarski premijer ne dijeli njihovo mišljenje. Naprotiv jutros je izjavio kako će silom razbiti ulične prosvjede ukoliko se njihovi sudionici budu ponašali kao noćas. 

Odbacio je svaku ideju o ostavci, te najavio kako planira nastaviti s planom reformi. Ocjenio je kako nemiri otkrivaju 'široku kolektivnu odgovornost cijele političke klase' i političara ljevice i desnice nakon pada komunizma 1989. godine. 

Nakon noćašnjih nereda na ulicama Budimpešte i danas se počinju okupljati prosvjednici. Kažu kako nije dovoljna ostavka, od premijera će tražiti da napusti Mađarsku i nikada se više ne vrati. Prošlu je noć nazvao 'najdužom i najmračnijom u povijesti mađarske Treće republike', priznavši da se slični događaji na ulicama Budimpešte nisu dogodili od 1956. godine, kada su sovjetske snage u krvi ugušile masovni ustanak protiv prosovjetskih komunističkih vlasti.

'Iz tih nemira izvlačim zaključak kako treba nastaviti i ubrzati
potrebne reforme koje je vlada započela u proljeće', izjavio je novinarima okupljenima u parlamentu u Budimpešti. Gyurcsaniju su, osuđujući nasilje na ulicama, podršku dali predstavnici EU-a.

Usprkos žestokih kritika koje mu je uputio predsjednik Laszlo Solyom, kao i zahtjeva oporbenih desnih stranaka, Gyurscany tvrdi da mu ne pada na pamet odstupiti. Jučer mu je u parlamentu njegova socijalistička stranka MSZP, uz pomoć liberalnih Slobodnih demokrata, izglasala povjerenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene