Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrde iz Irana

'Nema ozbiljnih dokaza za iranski nuklearni program'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapad i dalje nema 'nikakva ozbiljna dokaza' za postojanje iranskog vojnog nuklearnog programa, rekao je u Erevanu iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, optuživši Zapad da čini pritisak na Teheran 'bez argumenata i dokaza'.

'Nema nikakva ozbiljna dokaza da Iran radi na proizvodnji nuklearne bojne glave', rekao je Salehi, odgovorajući na tiskovnoj konferenciji na pitanje o izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kojega se objavljivanje očekuje u utorak ili u srijedu.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i zrakoplovstvo i mornarica "Ovo je odgovor": Putin naredio vježbe uporabe nuklearnog oružja Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!"

Bez argumenata


Po zapadnim diplomatskim izvorima, u tom se izvješću iznose sumnje o vojnim ambicijama iranskog nuklearnog programa.

'Zapad i Sjedinjene Države čine pritisak na Iran bez ozbiljnih argumenata i dokaza', dodao je Salehi, nakon razgovora s armenskim kolegom Eduardom Nalbandijanom.

Istaknuo je da je nuklearni program Islamske Republike postao 'politički problem'.

'Stalno smo isticali da nećemo proizvoditi nuklearno oružje. Naše je stajalište i dalje da ćemo nuklearni program koristiti samo u miroljubive svrhe', dodao je Salehi.

'Ako izvješće IAEA-e ne bude objektivno, ta će agencija izgubiti vjerodostojnost', ocijenio je.

Zapadni diplomatski izvori tvrde da IAEA u novom izvješću ponovo kritizira 'nesuradnju' Irana i njegovo 'nepoštovanje obveza' kao članice agencije, napose nastavak obogaćivanja uranija koji bi, na koncu, mogao omogućiti proizvodnju atomske bombe.

Mogućnost napada


Izraelski predsjednik Shimon Peres upozorio je u nedjelju da je 'mogućnost vojnog napada na Iran vjerojatnija od diplomatskog rješenja'.

Sutradan je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u razgovoru za egipatski dnevnik Al-Akbar upozorio SAD i Izrael da će im se Iran znati oduprijeti u slučaju napada na njegova nuklearna postrojenja.

Rusija je pak u ponedjeljak dala do znanja da bi vojni napad na Iran bio 'teška pogreška'.

Washington i njegovi zapadni saveznici nisu skrivali da IAEA-ino izvješće žele iskoristiti kako bi pooštrili svoje sankcije Iranu i pokušali uvjeriti Moskvu i Peking, koji su sve dosad bili suzdržani, da pojačaju sankcije koje je UN donio kroz četiri rezolucije od 2007. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene