Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski ministar vanjskih poslova Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Moskvi da nije postignut dogovor između SAD-a i Rusije u pogledu američkih planova za postavljanje elemenata proturaketnog štita u istočnoj Europi, javljaju svjetske novinske agencije.


Nakon razgovora s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i ministrom obrane Robertom Gatesom u formatu "dva plus dva", Lavrov je rekao novinarima da nije postignut dogovor glede "proturaketne obrane i budućnosti START-a (Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja)".

Vezani članci Slika nije dostupna Proturaketni štit: Moskva namjerava postići sporazum s SAD-om Slika nije dostupna Rice: 'Rusija mora poštovati sporazum CFE'

Međutim, on je izjavio da su SAD predstavile Rusiji "važne i korisne prijedloge u svezi s proturaketnim štitom", a u cilju otklanjanja ruske zabrinutosti, koje će Moskva razmotriti.

Gates je izjavio na konferenciji za novinare da će SAD dostaviti Rusiji svoje prijedloge glede proturaketnog štita u pismenom obliku u utorak navečer.

Rusija se protivi američkim planovima za postavljanje elemenata proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj jer smatra da bi to ugrozilo rusku sigurnost dok Washington tvrdi da je proturaketni štit namijenjen isključivo zaštiti od napada zemalja kao što je Iran.

Rusija i SAD dogovorile su se da će pripremiti strateški okvirni dokument koji bi obuhvatio sva područja odnosa između dviju zemalja, rekla je novinarima Rice.

Rice i Gates sastali su se s Lavrovom i ruskim ministrom obrane Anatolijem Serdjukovom nakon susreta s predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovim izabranim nasljednikom Dmitrijem Medvedevom u ponedjeljak.