Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nema dogovora oko proturaketnog štita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Moskvi da nije postignut dogovor između SAD-a i Rusije u pogledu američkih planova za postavljanje elemenata proturaketnog štita u istočnoj Europi, javljaju svjetske novinske agencije.

Nakon razgovora s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i ministrom obrane Robertom Gatesom u formatu "dva plus dva", Lavrov je rekao novinarima da nije postignut dogovor glede "proturaketne obrane i budućnosti START-a (Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja)".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rusija i SAD nisu postigle dogovor o proturaketnom štitu Slika nije dostupna Proturaketni štit: Moskva namjerava postići sporazum s SAD-om

Međutim, on je izjavio da su SAD predstavile Rusiji "važne i korisne prijedloge u svezi s proturaketnim štitom", a u cilju otklanjanja ruske zabrinutosti, koje će Moskva razmotriti.

Gates je izjavio na konferenciji za novinare da će SAD dostaviti Rusiji svoje prijedloge glede proturaketnog štita u pismenom obliku u utorak navečer.

Rusija se protivi američkim planovima za postavljanje elemenata proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj jer smatra da bi to ugrozilo rusku sigurnost dok Washington tvrdi da je proturaketni štit namijenjen isključivo zaštiti od napada zemalja kao što je Iran.

Rusija i SAD dogovorile su se da će pripremiti strateški okvirni dokument koji bi obuhvatio sva područja odnosa između dviju zemalja, rekla je novinarima Rice.

Rice i Gates sastali su se s Lavrovom i ruskim ministrom obrane Anatolijem Serdjukovom nakon susreta s predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovim izabranim nasljednikom Dmitrijem Medvedevom u ponedjeljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene