Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE SE VIŠE KUHA

"Ne pričajte gluposti, razmislite i oprezno!": Moćna sestra sjevernokorejskog vođe poludjela na susjede, a poslana je i prijetnja Japanu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje novu japansku sigurnosnu strategiju vrijednu 320 milijardi dolara naziva "pogrešnom i opasnom" te upozorava da je Pjongjang spreman na stvarnu akciju.

Sjeverna Koreja osudila je japanski plan vojnog jačanja i obećala akciju protiv onoga što je opisala kao "pogrešan i opasan izbor" Tokija.

Izjava sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova dolazi samo nekoliko dana nakon što je Japan predstavio novu sigurnosnu vojnu strategiju vrijednu 320 milijardi dolara, u kojoj su navedeni planovi za jačanje japanske vojske kao odgovor na prijetnje Kine, Rusije i Sjeverne Koreje. Japanska petogodišnja vojna strategija dovest će do toga da će ta zemlja nakon SAD-a i Kine postati treća zemlja koja najviše ulaže u vojsku.

"Japanska nova strategija predstavlja novu politiku agresije i iz temelja mijenja sigurnosno okruženje istočne Azije", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Pjongjanga u izvješću koje je objavila sjevernokorejska službena Korejska središnja novinska agencija (KCNA).

Kao odgovor na potez Japana da "ostvari nepravedne i pretjerane ambicije" Sjeverna Koreja nastavit će pokazivati ​​koliko je zabrinuta i nezadovoljna, rekao je glasnogovornik. Također su kritizirali SAD zbog "uzdizanja i poticanja japanskog ponovnog naoružavanja i plana za ponovnu invaziju".

Pročitajte i ovo Ilustracija Raketni program Preletjele 250 kilometara: Sjeverna Koreja ispalila još dvije balističke rakete

Napori Sjeverne Koreje da unaprijedi vojne kapacitete uključivali su rekordan broj lansiranja balističkih projektila ove godine, uključujući projektile koji mogu nositi nuklearni teret i s različitim dometima.

U nedjelju je Sjeverna Koreja ispalila dva projektila, za koje je rekla da su bili testovi njezina prvog vojnog izviđačkog satelita i objavila crno-bijele fotografije niske rezolucije koje pokazuju pogled iz svemira na južnokorejsku prijestolnicu Seul i obližnji grad Incheon.

Neki analitičari u Južnoj Koreji rekli su da su slike previše grube da bi bile satelitske fotografije.

Pročitajte i ovo Japan Udvostručenje vojnog proračuna Ovo nitko nije očekivao: Planiraju masovnu mobilizaciju, kažu situacija je najozbiljnija od Drugog svjetskog rata

Pročitajte i ovo Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un na vojnoj taktičkoj vježbi - 1 Na poligonu za lansiranje satelita Pod vodstvom Kim Jong Una: Novo testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja u utorak je uzvratila tim kritikama, a Kim Yo Jong, moćna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, rekla je da je "neprikladno i ishitreno" procjenjivati ​​satelitske sposobnosti samo na temelju tih dviju fotografija.

"Mislim da je za njih bolje da prestanu pričati gluposti, ponašaju se oprezno i ​​dobro razmisle", poručila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene