Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tek se čeka početak suđenja

Pregled 2011.: Hoće li Ratko Mladić dočekati presudu za genocid?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratko Mladić uhićen je 26. svibnja kod Zrenjanina, u kući svojih rođaka. Pred Haaškim tribunalom optužen je još 25. srpnja 1995. za genocid, sudjelovanje u genocidu, zločine protiv čovječnosti te kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH.

Ratko Mladić uhićen je 26. svibnja kod Zrenjanina, u kući svojih rođaka. Vijest je ubro toga dana potvrdio i sam predsjednik Boris Tadić.

Pročitajte i ovo Ratko Mladić RATKO MLADIĆ "Srebrenički krvnik": "Je li moj grijeh što nisam dozvolio ustaškoj nemani da baca srpsku nejač u jame?" Ratko Mladić (Foto: AFP) Doživotna kazna za Srebrenicu Počeo žalbeni postupak u slučaju Ratka Mladića, njegov sin poručio: "Nije se uspio pripremiti, upitno je kakvo mu je pamćenje"

Sutradan, 27. svibnja, Sud u Beogradu je odlučio da se Mladića izruči haškom sudu.Srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević je tada, za B92, izjavio kako je Mladić rekao da on nije ubijao, a da svi oni koji jesu trebaju za to odgovarati. Tih dana u medije su dolazile različite informacije oko detalja samog uhićenja.

Tri policijske službenika za AP su tada rekli da Mladić nije uhićen tijekom planirane akcije već u u rutinskoj policijskoj operaciji kada je izašao u vrt kako bi se prošetao.

Policajci su ispričali kako postrojba od 24 službenika uopće nije imala dojavu od strane sigurnosnih službi da se Mladić krije u kući žute boje koja je u vlasništvu njegova rođaka u Lazarevu. Službenici, koji su željeli ostati anonimni zbog osjetljivosti svojih tvrdnji, za AP su rekli kako je to bila prva operacija u tom selu, a kakve inače provode diljem Srbije već godinama u potrazi za haškim bjeguncem. Kažu kako je Mladić odmah nakon uhićenja potvrdio svoj identitet i predao dva pištolja koja je posjedovao.

>> Tko je zapravo Ratko Mladić?

Kada je uhićen, Mladić je bio narušenog zdravlja. Njegov tadašnji odvjetnik, Miloš Šaljić, kazao je tada za Press kako je njegov klijent imao tri moždana udara, od kojih je poslednji bio 2008., kao i dva infarkta. 'Mladić je u lošem psihofizičkom stanju, gubi se, ne zna o čemu priča i ne vjerujem da će i danas biti ispitan. Imao je poslednjih godina tri moždana udara, poslednji je bio 2008. godine. Uz to imao je i dva srčana udara, tako da sigurno nije mogao proći bez psihičkih promjena. Na njemu se vidi da je promijenjena osoba', rekao je Šaljić.

 

Nakon uhićenja Ratko Mladić završio je u pritvoru Specijalno suda gdje su u tom trenutku mjere sigurnosti bile podignute na najviši nivo. Ondje je zatražio da mu se dostave jagode, televizor i knjige, i to od Gogolja i Tolstoja. Zatražio je i dozvolu da posjeti grob kćeri Ane, koja je počinila samoubojstvo pištoljem koji joj je darovao upravo on.

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je na saslušanju toga dana, Mladić rekao da ga optužnica Haaškog suda uopće ne zanima.'Pitao je za svoju mirovinu i tražio da mu se vrati, a tražio je televizor i knjige', kazao je Vekarić. Iako se nalazi u nezavidnom položaju i lošeg je zdravlja Ratko Mladić s vremenom nije izgubio ono 'generalsko' u sebi pa je tijekom saslušanja stalno komunicirao sa stražarima i naređivao im.

'Daj mi stolicu!' i 'Pomakni se da sjednem', čulo se jučer u beogradskoj sudnici, sam je birao i stolicu na kojoj će sjesti, prenosi Blic. Mladiću je u bijegu najviše smetalo što su mu od 2005. zamrznuli primanja i od suda je zatražio da mu se preostale mirovine što prije isplate. 'Uzeli ste mi penziju', kazao je. Cijelo saslušanje Mladić je skakao s teme na temu i govorio nepovezano. U jednom trenutku je pričao kako se nalazi s jednom nogom u grobu dok se u drugom raspitivao kako može naučiti engleski jezik da bi bio spremniji za Haag.
Na red je došao i njegov glazbeni ukus. 'Meni se sviđa ova mala Jelena Karleuša', kazao je Mladić kojem su od opasnosti da ne izvrše samoubojstvo oduzeli čak i naočale, a na saslušanja nije smio piti iz staklenih čaša, doznaje Blic.

>> Darko Mladić: Otac kaže da s masakrom u Srebrenici nema ništa

Paralelno s čekanjem Mladičevog izručenja Haaškom sudu, u medije su stizali detalji oko njegovog dugogodišnjeg skrivanja. Predsjednik srbijanskoga Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom, Rasim Ljajić, izjavio je kako se Mladić od 2006. krio na tri mjesta u okolici Beograda, dodajući da bi razlog njegova dugog i uspješnog skrivanja mogao biti u tome što ga je čuvalo vrlo malo ljudi.

U Haag se, prema pisanju srpskih Večernjih novosti, Mladić zaputio u vojničkom odijelu koje mu je donijela obitelj nakon uhićenja. Kako piše list, Mladić je sve dočekivao u uniformi s kapom na glavi, ali bez ordenja. 'Ja sam ipak general, ne mogu bez kape pred ljude', navodno je kazao. Iz maslinaste košulje, izlizanog remena i nekoliko brojeva većih hlača Mladić nije htio izaći. Srbijanska ministrica pravosuđa Snežane Malović, nakon njegvog odlaska iz Srbije je održala i kratku konferenciju za novinare. 'Potpisala sam dokument o izručenju Ratka Mladića Haškom sudu. Naš čin predstavlja poruku pomirenja u regiji', rekla je Malović. 'Svi zločini moraju biti procesuirani i izvedeni pred lice pravde', dodala je.

Ratko Mladić ubrzo je nakon dolaska u haaški pritvor smješten u zatvorsku bolnicu. Mladićev odvjetnik Aleksandar Aleksić tada je rekao kako je zdravstveno stanje nekadašnjeg zapovjednika Vojske RS i najtraženijeg haaškog bjegunca i optuženika 'pogoršano jer godinama nije imao odgovarajuću liječničku njegu'.

3. lipnja Ratko Mladić prisustvovao je prvoj raspravi pred haškim sudom gdje se nije izjasnio o krivnji. Kada mu je sudac pročitao sažetak optužnice, koja ima 11 točaka, i zatražio od njega da se izjasni o krivnji mladić je odgovorio u svom stilu. 'Gospodine Orie, vi ste malo stariji čovjek od mene, ja bih želio dobiti ovo što ste pročitali, ove gnjusne optužbe protiv mene', rekao je Mladić.

'Treba mi i više od mjesec dana da mogu shvatim te monstruozne riječi', rekao je Mladić. 'Želim da živim i da doživim slobodu jer ja i ovakav kakav sam branim svoju zemlju i svoj narod, a ne Ratka Mladića. Ako hoćete da vam kažem ovo što me nervira o proceduri - neću da me vode ispod ruke kao slijepca, koliko mogu hodati, hodat ću sam. Neću da me vode, ja sam general Ratko Mladić. U čitavom svijetu znaju tko sam!', rekao je Mladić u nastavku rasprave.

4. srpnja Ratko Mladić ponovno se pojavio pred sucima Haaškog suda no bez odvjetnika nije dao da mu se pročita optužnica nakon koje se trebao izjasniti o krivnji.
Sudac Orie obratio se Ratku Mladiću te od njega tražio da se izjasni u vezi odvjetnika.

 'Pažljivo vas slušam jer slabije čujem. Gospodine Orie, neću vas podcjenjivati. Bolje čujem na lijevo uho, a hladno mi je na glavu, dajte mi da stavim kapu. Pola strane tijela mi ne funkcionira. Želim s vama komunicirati ljudskim načinom. Želite mi natovariti advokata kojeg ja neću', rekao je Mladić. Sudac mu je na to odgovorio kako nema potrebe da stavlja kapu na glavu. Ratko Mladić na to je sucu kazao da za odvjetnike želi Miloša Šaljica i Aleksandra Mezjajeva.

Sudac mu je počeo čitati optužnicu, na što je Mladić rekao kako to bez odvjetnika neće slušati. 'Gospodne Mladić, Vijeće nalaže da se uklonite iz sudnice. Molim zaštitare da isprate Mladića iz sudnice', rekao je sudac. 'Vi niste sud! Ne date mi da se branim, ne date mi da dišem. Tko ste vi!', vikao je Ratko Mladić dok su ga udaljavali iz sudnice. Nakon kratke stanke, sudac Orie nastavio je čitati optužnicu, a Ratko Mladić više se nije vratio u sudnicu. Vijeće haškog suda u ime Ratka Mladića evidentira kako se on, po svakoj točki optužnice, ne osjeća krivim.

 >> Teatar srpskih zločinaca pred haškim sudom

Sredinom srpnja ispostavilo se da Mladić ima problema s odvjetničkim timom. Naime, Rus Aleksandar Mezjajev odbio je biti Mladićev prvi odvjetnik, jer je profesor na fakultetu u Moskvi i smatra da će više pomoći kao drugi branitelj. Drugi odvjetnik Miloš Šaljić pak može zastupati Mladića samo ako haaški sud promijeni pravila o poznavanju jezika, jer ne poznaje nijedan službeni jezik suda. 22. srpnja Branko Lukić prihvaćen je za glavnoga branitelja Ratka Mladića kojega je on par dana prije i predložio.



'General se za dva mjeseca uspio posvađati sa gotovo svim optuženicima. Veoma je naporan u komunikaciji , drži monologe koji bukvalno traju po sat vremena, tako da ga je većina zatvorenika počela izbjegavati, bez obzira radi li se o Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima', rekao je za srpski Press Mladićev pravni zastupnik o detaljima Mladićevog boravka u pritvoru.

Prvog kolovoza Nenad Jocović, susjed koji je s Ratkom Mladićem bio nekoliko sati prije uhićenja, odao za BBC nove informacije od dana kada je u rukama pravde, nakon godina skrivanja, završio haški bjegunac. 

Trećeg kolovoza obrana je zatražila psihijatrijsko vještačenje da se utvrdi je li Mladić sposoban pratiti suđenje. Tih je dana Haaško tužiteljstvo zatražilo i razdvajanje optužnice protiv Mladića na dva dijela. Prvo bi mu se sudilo za masakr u Srebrenici, a potom za opsadu Sarajeva i ostale zločine. Među razlozima kojima tužiteljstvo obrazlaže taj zahtjev je i Mladićevo zdravstveno stanje. Haaški sud nije uspio dovršiti suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću čije su optužnice za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu bile objedinjene u jedan ogroman proces tijekom kojega je on umro. Tog je dana Mladić iz pritvorske jedinice odveden u bolesničku sobu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

13. rujna Mladićeva obrana zatražila je od Haaškoga suda da naloži tužiteljstvu da dostavi podatke o svim žrtvama ili da odbaci dijelove optužnice u kojima žrtve nisu identificirane. 'Tužiteljstvo nije identificiralo ni jednu pojedinačnu žrtvu iz Srebrenice, Sarajeva, bilo kojeg pritvoreničkog centra ili općine navedene u optužnici, osim 24 ubijena u snajperskim napadima u Sarajevu', navodi obrana koja stoga traži da tužiteljstvo o svakoj žrtvi osigura osnovne podatke poput 'imena, datuma rođenja, JMBG-a, adrese, očeva imena i svih drugih podataka koji pomažu identificiranju svih osoba za koje tužiteljsvo tvrdi da su žrtve'.

Na statusnoj konferenciji 6. listopada Ratko Mladić naišao je na potpuno nerazumijevanje predraspravnog suca Alphonsa Oriea za njegove pokušaje da objasni javnosti kako se u Den Haagu bori za svoj narod. 'Ja sam u 69-oj godini, imam teške zdravstvene probleme, borit ću se da istrajem jer ja ne branim sebe, nego Republiku Srpsku, Srbiju i ceo narod... što je više pritisaka - sve sam jači', započeo je s izlaganjem Mladić kada mu je Orie dozvolio da se obrati sudu po pitanju njegova zdravstvenog stanja. No, sudac ga je ubrzo prekinuo objasnivši mu da je pred Haaškim sudom on osobno optužen a ne neka republika ili narod pa se njegova obrana treba koncentrirati na to da obrani sebe. 'Potičem vas da branite samog sebe', poručio mu je Orie.

Srbijanski mediji ponovno su se tih dana raspisali o teškom zdravstvenom stanju Mladića te kako su ga stražari morali oživljvati, no navode o teškom zdravstvenom stanju Ratka Mladića glasnogovornica haškog suda u potpunosti je odbacila. Ipak, 11. listopada mediji su objavili, pozivajući se na njegovog odvjetnika Miloša Šaljića, da je Mladić prevezen na bolničko liječenje zbog upale pluća.

Nekoliko dana nakon što je Ratko Mladić isporučen Haaškom tribunalu, Republika Srbija je na račun njegove obitelji uplatila oko pet milijuna dinara, odnosno 50.000 eura na ime zaostalih mirovina ratnog haaškog optuženika, pisale su tada beogradske Večernje novosti. Ovlaštenje za podizanje mirovine Ratko Mladić je dao svom sinu Darku samo dan prije nego što je izručen Haaškom tribunalu.

Od Haaškog suda Mladić je zatražio omogućavanje financiranja odvjetnika jer, kako je tada rekao, za to nema dovoljno sredstava. A ukoliko Tribunal ne omogući isplatu odvjetnika, Mladić je rekao kako u tom slučaju neće imati obranu i 'to će ga prisiliti na štrajk glađu'. 'Napravio sam životnu grešku što se nisam ubio i presudio sam sebi. Ali sada, kada sam već tu, tražim da ispunite moje zahtjeve i osigurate mi odmah odgovarajuću zdravstvenu njegu, posjet obitelji, supruge i sina, kao i odvjetnika ili ću u suprotnom, prestati uzimati lijekove koje imam kod sebe, kao i hranu koju mi donosite', rekao je Ratko Mladić pri dolasku u Haag, doznaje iz svojih izvora beogradski Blic.

Nakon što su u medije došle informacije da je Mladić u teškom zdravstveno stanju te da je životno ugrožen, glasnogovornica Haaškog tribunala Nerma Jelačić to je demantirala. Mladić je još izdvojen, ali nije izoliran i prolazi kroz standardnu proceduru tijekom koje se obavljaju promatranja i zdravstveni pregledi i uskoro će biti prebačen u rezidencijalni dio Pritvorske jedinice u Sheveningenu - najavljeno je toga dana na redovnom brifingu za novinare, piše beogradski Blic.

Dan nakon toga i vijesti o njegovom lošem zdravlju, mediji su objavili da će, ako umre tijekom suđenja, Mladića pokopati uz najviše vojne počasti. Naime, pravilom o vojnoj službi propisano je da svim generalima ili sudionicima rata prilikom pokopa pripadaju vojne počasti. Osoba gubi to pravo samo ako je pravomoćno proglašena ratnim zločincem.

24. lipnja srbijanski je Blic prenio da će Mladića braniti Aleksandar Mezjajev , jedan od najpoznatijih haaških odvjetnika koji je bio u timu Miloševića i Šešelja. Dva dana nakon toga glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Srege Brammertz rekao je da je Optužnica protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića čvrsto utemeljena te da će tužiteljstvo poduzeti sve da se predstojeći postupak protiv njega maksimalno ubrza.

Sudsko vijeće Haaškog suda 13. listopada donijelo je odluku da neće biti razdvajanja predmeta u slučaju Ratka Mladića. Nisu, kao argument tužitelja za razdvajanjem postupka, prihvatili pozivanje na Mladićevo pogoršano zdravstveno stanje. No Sudsko vijeće odobrilo je tužiteljima da Mladićevu optužnicu nadopune zločinima počinjenima na istoku Bosne u selu Bišina i o krivnji po toj točki Mladić se trebao izjasniti 10. studenoga. No, nije bilo tako. 'Danas nisam u stanju nazočiti suđenju zbog bolesti', navodi se u obavijesti koju je Mladić poslao sudskom vijeću iz pritvorske jedinice u kojoj je priloženo i mišljenje medicinskog osoblja pritvorske jedinice po kojem nije sposoban biti u sudnici zbog bolesti od koje bi oporavak mogao potrajati.

Sljedećih dana Mladića su iznova pregledali liječnici iz Nizozemske ali i Srbije. Dan nakon toga Tužiteljstvo je odlučilo smanjenjiti broj dokaza kojima kani poduprijeti optužnicu protiv Ratka Mladića, a sve radi ubrzanja sudskoga postupka. Sudeći po podnesku, tužiteljstvo je za gotovo 46 posto smanjio broj kaznenih djela koja kani dokazivati: bilo je predloženo 196, a zadržano je 106 zločina. Mladić je na Haaškome sudu optužen u 11 točaka za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužnica se odnosi na rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Početkom prosinca Mladić se konačno očitovao i po nadopuni optužnice kojom ga se tereti za pokolj 30 Muslimana u selu Bišini počinjen u srpnju 1995. - 'Nisam kriv i s tim nemam nikakve veze', kazao je Ratko Mladić koji se u haaškoj sudnici prvi put pojavio nakon gotovo dva mjeseca, i to vidljivo mršaviji.

Krajem prosinca, glavni haaški tužitelj Serge Brammertz, rekao je da je Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju poduzelo je sve kako bi suđenje Ratku Mladiću počelo što prije te da za sada nema razloga da to i ne uslijedi sredinom naredne 2012. godine. Potvrdio je kako će i dalje inzistirati na tome da Srbija istraži kako su se Mladić, ali i drugi optuženici mogli godinama skrivati posebice zbog činjenice da bi u slučaju njihova ranijeg uhićenja mnogi sadašnji problemi bili izbjegnuti.

Brammertz je konstatirao kako će nasljeđe Haaškog tribunala biti veoma važno jer su tijekom suđenja utvrđene brojne činjenice poput one da je u istočnoj Bosni počinjen genocid. 'To je registrirana sudska ostavština i dokaz o tome što se dogodilo tako da nitko više u budućnosti ne bude u poziciji negirati počinjene zločine', izjavio je glavni haaški tužitelj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene