Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident u Haagu

Mladić izbačen iz sudnice: 'Ne date mi da dišem, ne date mi da se branim!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić pojavio se pred sucima Haaškog suda, no bez odvjetnika nije dao da mu se pročita optužnica nakon koje se trebao izjasniti o krivnji.

Sudac Orie obratio se Ratku Mladiću te od njega tražio da se izjasni u vezi odvjetnika. 'Pažljivo vas slušam jer slabije čujem. Gospodine Orie, neću vas podcjenjivati. Bolje čujem na lijevo uho, a hladno mi je na glavu, dajte mi da stavim kapu. Pola strane tijela mi ne funkcionira. Želim s vama komunicirati ljudskim načinom. Želite mi natovariti advokata kojeg ja neću', rekao je Mladić. Sudac mu je na to odgovorio kako nema potrebe da stavlja kapu na glavu.

Pročitajte i ovo Maja Šupe Narušeno joj zdravlje Potvrđena optužnica protiv sutkinje Šupe: Dobro osmišljenim planom pokušala zamagliti 15000 eura mita Slika nije dostupna Nakog gostovanja na TV-u Haag će nadzirati sve telefonske pozive generala Ratka Mladića

Ratko Mladić na to je sucu kazao da za odvjetnike želi Miloša Šaljica i Aleksandra Mezjajev. s kojima će napraviti koncept obrane. Bivši zapovjednik bosanskih Srba svako malo prekidao je izlaganje suca Oriea, na što je upozoren da će, ukoliko tako nastavi, biti udaljen iz sudnice.

Sudac mu je počeo čitati optužnicu, na što je Mladić rekao kako to bez odvjetnika neće slušati. 'Gospodne Mladić, Vijeće nalaže da se uklonite iz sudnice. Molim zaštitare da isprate Mladića iz sudnice', rekao je sudac. 'Vi niste sud! Ne date mi da se branim, ne date mi da dišem. Tko ste vi!', vikao je Ratko Mladić dok su ga udaljavali iz sudnice.

Nakon kratke stanke, sudac Orie nastavio je čitati optužnicu, a Ratko Mladić više se nije vratio u sudnicu. Vijeće haškog suda u ime Ratka Mladića evidentira kako se on, po svakoj točki optužnice, ne osjeća krivim. Sudac Orie poručio je Mladićevom po službenoj dužnosti odvjetniku Aleksandru Aleksiću da ga obavijesti kako se Vijeće u njegovo ime izjašnjavalo o krivnji.

Mladić je uhićen u Srbiji 26. svibnja nakon 16 godina bijega. Protiv Ratka Mladića, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba, prva haaška optužnica podignuta je 25. srpnja 1995. godine za genocid i zločine u BiH, a nakon toga i za genocid u Srebrenici. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene