Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravilom o vojnoj službi propisano je da svim generalima ili sudionicima rata prilikom pokopa pripadaju vojne počasti. Osoba gubi to pravo samo ako je pravomoćno proglašena ratnim zločincem.


Ako netko umre prije izricanja pravomoćne presude ne gubi pravo na pokop uz najviše vojne počasti, pojasnio je za beogradski dnevnik Alo! Momir Stojanović, bivši načelnik Vojno-sigurnosne agencije.

Vezani članci Branko Rafajac Ubojici djevojke u Malom Lošinju sud odredio prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi: Bio je u neubrojivom stanju Nicola Gratteri, protumafijaški tužitelj Više od 350 članova mafije na najvećem suđenju u Italiji: ''Oni su vlast''

Beogradski dnevnik podsjeća i da je pukovnik Jovo Đogo, koji je umro tijekom sudskog postupka, pokopan uz najviše vojne počasti. Isto je vrijedilo i za Momira Talića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske, koji je također umro za vrijeme postupka u Haagu.

Izvor Alo!-a iz Haaga doznaje da se posljednjih dana Ratko Mladić žali na 'nesnosne bolove i bubnjanje u glavi, pritisak u ušima i vrtoglavicu', a 'osobito ima probleme s bruhom koji bi trebalo što prije operirati'. Izvor dodaje da je Mladić 'ionako teško hodao, a sada se, budući da ima bruh, jedva kreće i cijela desna strana mu je gotovo paralizirana, te da ne može ništa raditi desnom rukom - ni držati žlicu, ni potpisati se'. No iako zbog tih problema i krvnog tlaka ne smije sve jesti, 'redovito pije kavu i mineralnu vodu'. (Agencija VLM)