Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pripadnici snaga NATO-a u Bosni i Hercegovini, uz potporu vojnika iz sastava EUFOR-a su obavili pretres obiteljske kuće na Palama koja je vlasništvo Radomira Kojića, osumnjičenog za pružanje potpore u skrivanju Radovana Karadžića.


Glasnogovornik stožera NATO-a u BiH Derek Chappell izjavio je novinarima kako je cilj ove akcije prikupiti važne informacije o bjeguncima koje potražuje Međunarodni kazneni sud za bivšu jugoslaviju (ICTY).

Vezani članci Vojarna - 1 Od derutnih zgrada koje vape za popravkom do "objekata za 21. stoljeće": Kakvo je stanje u hrvatskim vojarnama? Zoran Milanović Milanović: "Uvrštenju Daytona u završnu deklaraciju NATO-a protivile se Njemačka i Italija, više zapadnih diplomacija"

U operaciji su sudjelovali i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a tijekom pretresa nije bilo izgreda niti pokušaja pružanja otpora.

Radomir Kojić na popisu je osoba kojima je zabranjen ulazak u Europsku uniju i SAD. 

Trenutačno je i pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je umiješan u gospodarski kriminal.

Američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney izjavio je kako mreža osoba koje pružaju potporu haaškim bjeguncima postoji i u BiH i u Srbiji i naglasio da se ona mora presjeći. 

U intervjuu kojega je u subotu objavio "Dnevni avaz" McElhaney je upozorio kako su članovi te mreže i osobe iz struktura vlasti.

"Uvjeren sam da u BiH i susjednim zemljama ima ljudi koji prilično dobro znaju gdje se bjegunci nalaze", kazao je američki diplomat. 

Veleposlanik McElhaney je obećao kako će njegova vlada nastaviti vršiti pritisak da se preostali bjegunci pronađu i uhite, a dodao je i kako će Haški tribunal ostati otvoren sve dok se taj problem ne riješi.