Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grci su imali problema s nestancima struje i zastojima u javnom prometu zbog novih štrajkova radnika koji pokušavaju spriječiti parlament da usvoji zakon o mirovinskoj reformi.


Štrajkali su deseci tisuća radnika, uključujući odvjetnike, učitelje i inženjere.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Twitter/Kolinda Grabar-Kitarović) Grabar-Kitarović: Hrvatska štiti najdulju vanjsku kopnenu granicu u EU-u Posljedice požara blizu Atene (Foto: AFP) Izgorjele dvije kuće: Grčki vatrogasci ugasili veliki požar kod Atene

Dan prije održan je opći štrajk u kojem su sudjelovali milijuni ljudi i koji je paralizirao zemlju.

Prosvjednici za večer najavljuju skup na glavnom trgu u Ateni, kod zgrade parlamenta, koji bi tijekom dana trebao usvojiti kontroverznu reformu mirovinskog sustava.

Ankete pokazuju da se većina Grka protivi reformi koja će objediniti mirovinske i zdravstvene fondove, podići graničnu dob za odlazak u mirovinu za žene i uvesti poticaje ali i destimulirajuće mjere kojima se želi postići da radnici rade dulje.
Sindikati, ogorčeni tim planovima, najavljuju nastavak štrajkova.

Unatoč tolikom protivljenju, parlament bi mirovinsku reformu trebao usvojiti tijekom dana u tri glasovanja.

Prva skupina odredbi usvojena je sa 152 glasa za i 112 protiv. Nazočno je bilo 264 zastupnika od ukupno 300. Vladajuća konzervativna stranka ima 151 zastupnika, a oporbeni socijalisti 102. Iz rasprave se povukla desničarska stranka koja ima deset zastupnika.

Bude li reforma usvojena, konačno glasovanje o zakonskom paketu od 154 članka održat će se idući tjedan.

Čelnik socijalističke oporbe i bivši ministar vanjskih poslova George Papandreou, koji se pridružio štrajku u srijedu, optužio je vladu da umanjuje 'temeljna mirovinska prava', osobito žena, dok bogatima nudi porezne olakšice i druge pogodnosti.