Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Elone Musku, spavaš li mirno?

I na Marsu i na Zemlji: Šeici sanjaju o čudesnim sestrinskim gradovima na oba planeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki milijarder i poduzetnik Elon Musk nije jedini koji sanja gradove na Marsu. Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata nedavno je obznanila namjere za izgradnjom grada na Crvenom planetu. Prvi korak? Prototip na Zemlji...

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) prije tjedan dana pokrenula je projekt Mars Science City, kojem je cilj izgradnja izvedivog i realističnog modela koji bi simulirao život na površini Marsa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAVNOTEŽA I KONKURENTNOST Prva država u svijetu koja stvarno skraćuje radni tjedan: Promijenili i dane vikenda Slika nije dostupna ilegalne tvari Nogometni trener u Dubaiju osuđen na 25 godina zbog tvari legalne i u Hrvatskoj: "Zbog toga ne zaslužuje izgubiti cijeli život"

Planovi UAE-a su itekako grandiozni i govore o gradu površine 176.516 metara kvadratnih, koji bi bio pravo igralište za inženjere, kojima je pak zadatak napraviti prototip budućih građevnih materijala za korištenje na Marsu ,kao i tehnika konstrukcije građevina. Isto tako, morati će napraviti laboratorije sposobne simulirati različite aspekte okoliša na Crvenom planetu.

Emirati se nadaju kako će za taj projekt privući najbolje znanstvene umove iz cijelog svijeta. Hoće li njihov grad, po dovršetku, biti nastanjen permanetno, zasad nije obznanjeno. Ono što je poznato, jest da bi godinu dana u simuliranim uvjetima života na Marsu boravio predani tim, no broj ljudi u tom timu isto nije poznat.

Radilo bi se na svim vrstama samoodrživih procesa, koji bi držali "marsovce" zdravima i sitima tijekom tih godinu dana.

Emirati još nisu objavili vremenski rok za izvedbu cjelokupnog projekta, od modela na Zemlji do grada na Marsu. Ipak, dizajnerska vizija grada na Marsu postoji, a za nju je zaslužan danski arhitekt Bjarke Ingels.

Grad je zamišljen kao više povezanih kupola, čiji prozirni paneli imaju sposobnost blokiranja štetnog sunčevog zračenja, koje je jače na Marsu zbog nedostatka njegove vlastite atmosfere.

Za izgradnju infrastrukture u tom gradu, koristili bi se i građevinski 3D printeri te, barem u modelu na Zemlji, pustinjski pijesak kao građevni mateirjal.

Tom tehnikom trebao bi biti izgrađen i muzej unutar grada, u kojem bi se nalazili izlošci koji odaju počast najvećim svemirskim dostignućima čovječanstva.

Poprilično različito od vizije Elona Muska, recimo, ali ništa manje ambiciozno (da ne kažemo pretenciozno). Samo, za razliku od Emirata, Elon Musk je na korak do rakete u svemirskog broda koji će mu omogućiti koloniziranje Crvenog planeta, dok Emirati nisu naveli kako oni misle sav taj materijal, ljudstvo i logistiku tamo prevesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene