Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se nova Vlada

Napolitano sazvao političke konzultacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u srijedu je sazvao političke konzultacije kako bi se što prije oformila nova talijanska vlada, nakon izbora održanih u veljači koji nisu rezultirali jasnom većinom.

Predsjednik je u srijedu primio predsjednike ljevice iz parlamenta i Senata, Lauru Boldrini i Pietra Grassa te predstavnike manjih stranaka. Italija je sve bliže novim parlamentarnim izborima budući da oni održani u veljači nisu dali jasnu većinu. Pretendent za mjesto novog čelnika lijevog centra je gradonačelnik Firence Matteo Renzi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iza zatvorenih vrata Megasuđenje mafiji: Talijanski predsjednik svjedočio više od tri sata Slika nije dostupna Osuđen zbog utaje poreza Berlusconi: Predsjednik bi mi trebao udijeliti oprost!

>> Bersani traži izlaz iz političke slijepe ulice

Lijevi centar dobio je najviše glasova u donjem domu parlamentu, ali ne i u Senatu, a prema talijanskom zakonu za sastavljanje vlade potrebna je većina u oba doma i zbog toga nakon izbora održanih 24. i 25. veljače vlada neizvjesnost hoće li se moći sastaviti vlada.

Smatra se da bi 38-godišnji Renzi mogao naslijediti Piera Luigija Bersanija, veterana Demokratske stranke (PD, lijevi centar) koja nije uspjela na izborima dobiti apsolutnu većinu u oba doma. Renzi je lani od Bersanija izgubio na unutarstranačkim izborima, no iako je od tada neprestance ponavljao odanost stranci, sada drži da PD mora izvući pouku iz izbora.

Pokret 5 zvjezdica (M5S), zvan "antistranka" na čelu s komičarom i populistom Beppeom Grillom osvojio je 25 posto glasova, čime su talijanski birači jasno kazali da su siti tradicionalnih stranaka ljevice i desnice koje su sada u pat poziciji jer ne mogu sastaviti vladu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene