Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pat pozicija

Bersani traži izlaz iz političke slijepe ulice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik koalicije talijanskog lijevog centra Pier Luigi Bersani u nedjelju je izjavio da će zbog nedovoljnog broja zastupnika za sastavljanje vlade izravno od parlamenta zatražiti podršku njegovim politikama stvaranja novih radnih mjesta i suzbijanja korupcije.

Pat pozicija nastala nakon izbora održanih krajem veljače i prijetnja mjeseci političke nestabilnosti potaknula je uzbunu u Europi i upozorenja da Italija ne može odgađati žurno potrebne reforme za snaženje njenog posrnulog gospodarstva.

Predsjednik Giorgio Napolitano trebao bi u srijedu započeti konzultacije s čelnicima stranaka kako bi vidio ima li ikakvih izgleda za sastavljanje nove vlade. Bersani, čelnik Demokratske stranke (PD), osvojio je većinu u donjem domu parlamenta no to nije uspio i u senatu te ovisi o potpori svojih konkurenata za formiranje vlade.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena

>> Novi lider ljevice: Italija sve bliže novim izborima

On je najavio da će Napolitanu reći da neće pokušati unaprijed postići čvrste sporazume ali će parlamentu iznijeti niz prijedloga temeljenih na suzbijanju korupcije i stvaranju radnih mjesta. "Put je vrlo, vrlo uzak. Mislim da mogu reći da će se drugi putevi pokazati još užim", rekao je.

Ako formiranje vlade neće biti moguće Italija se suočava s perspektivom povratka na birališta, možda već i u lipnju iako se Bersani nada da to neće biti nužno. Bersani je u subotu uspješno postavio svoje kandidate za predsjednike parlamentarnih domova uz pomoć suzdržanih i nekoliko glasova Grillova pokreta protiv establišmenta Pet zvjezdica.

Bez obzira na to ishod glasovanja za predsjednika senata jasno je pokazao da Bersani neće biti u stanju dobiti povjerenje u parlamentu jer je bivši sudac Pietro Grasso izabran s 137 glasova, 21 manje od većine u senatu koji ima 315 mjesta. "Brojke pokazuju da Bersani ne može dobiti nikakva mandat za formiranje vlade jer očito nema većinu u senatu", rekao je za televiziju RAI 3 Angelino Alfano, tajnik Berlusconijeve stranke Narod slobode (PDL).

Subotnje glasovanje bilo je prvi rad parlamenta od izbora a unatoč nekoliko glasova senatora pokreta Pet zvjezdica koji su glasovali za Grassa vrlo je malo znakova da su stranke spremne surađivati.

Bersanijeve pokušaje da na svoju stranu pridobije Pet zvjezdica odlučno odbacuje Grillo, isključujući mogućnost bilo kakvog dogovora, kojega je razljutila i subotnja mini pobunu u njegovoj stranci te je zatražio da oni koji su glasovali za Grassa "snose posljedice".

Čelnik PD-a je pak podjednako brz i odlučan u odbijanju dogovora sa Silvijeom Berlusconijem. Bersani je u nedjelju rekao da bi savez s desnicom bio u temelju nestabilan. "U ovom trenutku politički dogovori napravljeni unaprijed ne bi uspjeli. Ne postoje uvjeti za to", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene