Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak u Hanoveru da svijet treba snažnu i ujedinjenu Europu, u vrijeme kad je europski projekt u krizi zbog rastućeg populizma i pod prijetnjom izlaska Velike Britanije iz Europske unije.


'Sjedinjene Države i cijeli svijet trebaju snažnu, naprednu, demokratsku i ujedinjenu Europu', rekao je Barack Obama u govoru u Hannoveru, gdje je obišao industrijski sajam.

Vezani članci Angela Merkel Posljednja ljetna konferencija Angele Merkel kao njemačke kancelarke: Otkrila ima li planove za budućnost nakon povlačenja iz politike Slika nije dostupna Obama ozbiljno upozorio Veliku Britaniju

'Ujedinjena Europa je potreba svih nas.. Možda vam treba netko izvana, poput mene, da vam ukaže na napredak koji ste ostvarili', kazao je.

U govoru je naglasio da ono što se događa u Europi ima posljedice na čitavi svijet.

Obama je počeo zadnji dan boravka u Njemačkoj posjetom sajmu u Hannoveru, najvećem svjetskom industrijskom sajmu, zajedno s kancelarkom Angelom Merkel, a kasnije će se oboje sastati s nekoliko europskih čelnika, francuskim predsjednikom Francois Hollandeom, britanskim premijerom Davidom Cameronom i talijanskim Matteo Renzijem.

Američki je predsjednik rekao da Europa treba preuzeti svoj dio globalne odgovornosti kako bi se zajamčila međunarodna sigurnost, te naglasio da bi NATO i europske zemlje mogli učiniti više u borbi protiv džihadista tzv. Islamske države. Također je pozvao europske zemlje da povećaju vojna ulaganja i da ne podlegnu 'samozadovoljstvu' na tom planu.

Rekao je također da sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji zbog ukrajinske krize moraju ostati na snazi sve dok Moskva u potpunosti ne provede mirovne pregovore iz Minska, a najavio je i slanje dodatnih vojnika u Siriju.

'Želim dobre odnose s Rusijom i uložio sam puno u dobre odnose, ali moramo zadržati sankcije Rusiji dok ona u potpunosti ne provede ugovore iz Minska', rekao je.

Naglasio je se da 'veličina' jedne države ne stječe zlostavljanjem drugih već suradnjom.

Obama je također najavio slanje dodatnih 250 američkih vojnika u Siriju koji bi trebali pripomoći borbi protiv tzv. Islamske države.

'Odobrio sam slanje do 250 dodatnih američkih vojnika, posebno onih koji pripadaju specijalnim snagama, u Siriju', rekao je Obama, dodajući da će oni sudjelovati u 'obuci i pomoći lokalnim snagama' koje se bore protiv IS-a. 'Mali broj pripadnika posebnih američkih kopnenih snaga već je u Siriji i njihova stručnost bila je ključna da bi se omogućilo lokalnim snaga da izbace IS iz nekih ključnih zona', rekao je.

Obama je pozvao na ponovnu uspostavu primirja u Siriji i rekao da je o tome nedavno razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 'Razgovarao samo s Putinom početkom prošlog tjedna kako bih pokušao zajamčiti da ponovno možemo uspostaviti primirje', rekao je.

Obama je tijekom posjeta sajmu rekao da je to njegova šansa da poruči ljudima 'Kupujte američko', te dodao da je ponosan što može sudjelovati u prezentaciji 'američkog duha inovativnosti'.

Na kraju je kazao kako planira naučiti njemačku kancelarku da igra golf i rekao da želi jednom ponovo doći u Njemačku za vrijeme Oktoberfesta. 'Nikad nisam bio na Oktoberfestu. Mislim da je tamo zabavnije kad niste predsjednik'.

Nakon Obame izgledi se naglo okrenuli u korist ostanka Britanije u EU

Koeficijenti na kladionicima zabilježili su oštar zaokret u korist ostanka Britanije u Europskoj uniji nakon

snažne poruke američkog predsjednika Baracka Obame

, ali su pristaše izlaska iz Unije upozorili drugi tabor da ne počnu prerano veseliti.

Obama je za posjeta Londonu u subotu rekao da će se Velika Britanija naći 'na kraju reda' za trgovinski sporazum sa SAD-om ako izglasa izlazak iz Europske unije 23. lipnja te da bi bila sigurnija i utjecajnija kada bi ostala u Uniji.

Nakon njegove neočekivane snažne intervencije, vjerojatnost izglasavanja ostanka u Uniji naglo je porasla na oko 75 posto, pojkazuju koeficijenti kladionice Betfair.

Pitanje ostanka ili izlaska iz EU-a podijelilo je vladajuću Konzervativnu stranku. Dok premijer David Cameron vodi kampanju za ostanak, šest njegovih ministara i veliki dio zastupnika njegove stranke otvoreno vode kampanju za izlazak.

Zagovornici Brexita su uzvratili preko konzervativnog gradonačelnika Londona Borisa Johnsona koji je pokušao osporiti Obamine argumente.

'Reći da moramo ići na kraj reda, meni je to smiješno kada je zapravo pravi razlog što nismo postigli trgovinski sporazum sa SAD-om baš to što smo dio EU-a', rekao je za televiziju ITN. (Hina)