Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori o TTIP-u

Obama ozbiljno upozorio Veliku Britaniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama rekao je u subotu da bi pregovori oko ugovora o slobodnoj trgovini (TTIP) između SAD-a i Velike Britanije mogli potrajati do deset godina, odluče li Britanci napustiti Europsku uniju.

'Velika Britanija neće biti u mogućnosti ispregovarati nešto sa Sjedinjenim Državama prije nego što to učini Europska unija', rekao je Barack Obama u razgovoru za britansku medijsku kuću BBC, samo dan nakon što je upozorio kako će se Ujedinjeno Kraljevstvo naći na začelju reda za pregovore s SAD-om u slučaju da ishod referenduma bude za tzv. ' Brexit', odnosno izlazak Britanaca iz Europske unije.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Slika nije dostupna "Situacija je teška" Brexit: Nastavljeni pregovori o trgovinskim odnosima

'Nećemo napustiti naše napore da dovršimo sporazum o slobodnoj trgovini s našim najvećim partnerom, europskim tržištem', naglasio je Barack Obama.

Američki je predsjednik svojim izjavama razljutio one Britance koji zagovaraju napuštanje EU-a, a londonski gradonačelnik Boris Johnson Obamine je riječi nazvao licemjernima.

'Iznimno poštujem Baracka Obamu i instituciju američkog predsjednika. No, mnogi će na ovo samo odmahnuti rukom. Mi 43 godine nismo imali nikakav ugovor sa Sjedinjenim Državama. Znate li zašto? Zato što smo bili u Europskoj uniji', rekao je londonski gradonačelnik koji smatra da bi britanska pregovaračka pozicija bila bolja kad bi se samostalno dogovarali s američkom stranom, a ne u kombinaciji s ostalim europskim partnerima.

TTIP je dogovor kojim se namjeravaju smanjiti troškovi trgovanja i srušiti postojeće zakonske barijere prema slobodnijoj trgovinskoj razmjeni između SAD-a i EU. No, mnogo je onih koji smatraju da će takav ugovor donijeti smanjivanje plaća, smanjivanje radničkih prava te naštetiti zaštiti okoliša. Pregovori su započeli još prije tri godine, a sljedeći sastanak na tu temu zakazan je za ponedjeljak u New Yorku.

Barack Obama je sa suprugom Michelle u subotu, tijekom svog posljednjeg posjeta Velikoj Britaniji u ulozi američkog predsjednika, posjetio Shakespearovo kazalište Globe u kojem je uživao u prizorima iz Hamleta izvedenih u sklopu obilježavanja 400-godišnjice smrti velikog engleskog književnika. Američki se predsjednik sastao s vođom laburista Jeremyjem Corbynom te odigrao partiju golfa s britanskim premijerom Davidom Cameronom, a govoreći u londonskoj gradskoj vijećnici poslao je poruku mladim ljudima da "odbace pesimizam i cinizam". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene