Orson Welles (Foto: AFP)
Orson Welles (Foto: AFP) Foto: Afp

"Druga strana vjetra", iznimno eksperimentalni film kojeg je proslavljeni redatelj Orson Welles ostavio nedovršenog, 33 godine nakon njegove smrti ipak je završen.


Predstavljen je u petak na Venecijanskom filmskom festivalu, izvan konkurencije, nakon što je prošle godine u Parizu pronađeno više od stotinu sati materijala koji su u produkciji Netflixa montirani u dvosatni film.

Vezani članci Irene Larsen Misteriozna vila i tajno društvo mađioničara: Novi dokumentarac razotkriva jedno od kultnih mjesta u Hollywoodu Eksplozija u tvornici kod Venecije - 3 Panika kod Venecije! Eksplozija u tvornici acetona, širi se ogroman dim

Orson Welles je na filmu radio između 1970. i 1976., no odustao je zbog nedostatka sredstava.

Film ima autobiografske detalje i govori o starom redatelju koji se vraća iz Europe u Hollywood pokušavajući napraviti film kojim će vratiti popularnost.

U filmu glumi nekoliko velikih holivudskih imena poput Johna Hustona i Petera Bogdanovicha, još jednog starijeg redatelja i Wellesovog osobnog prijatelja koji je pomogao u dovršetku filma.

Tijekom ručka 1971. Welles "se okrenuo prema meni i iznenada mi rekao: 'ako mi se išta dogodi, obećaj mi da ćeš dovršiti film'", rekao je Bogdanovich.

Wellesova kći Beatrice priopćila je kako je dovršavanje filma "ne samo neuobičajeno nego i veoma emocionalno", no priznala je da bi njen otac to možda učinio drugačije.

Welles, čest gost u Zagrebu u kojem je snimio i ekranizaciju "Procesa" Franza Kafke, preminuo je u Hollywoodu 1986., u 70. godini. Njegov najpoznatiji film je "Građanin Kane" iz 1941. godine, često proglašavan najboljim svih vremena,

(Hina)