Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljena studija

Najveći vojni proračuni u Aziji udvostručeni u deset godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sredstva za obranu u azijskim zemljama s najvećim vojnim proračunom udvostručila su se u zadnjih deset godina, u Kini čak i učetverostručila i trenutačno su na najboljem putu da premaše izdvajanja europskih zemalja u 2012..

Vojni proračun pet najrastrošnijih zemalja na polju vojnog proračuna - Kine, Indije, Japana, Južne Koreje i Tajvana - iznosio je u 2011. ukupno 224 milijarde dolara, ili "gotovo dvostruko u odnosu na 2000.", ističe Središte za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS) u studiji objavljenoj u Washingtonu.

"S obzirom da će izdvajanja za obranu u Aziji koncem godine premašiti izdvajanja europskih zemalja, Sjedinjene Države moraju nastaviti strategiju ponovne uspostave ravnoteže prema azijsko-pacifičkoj regiji", ističe ta ustanova.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić (Foto: Pixell) bloomberg piše Srbija bi mogla konkurirati Aziji: Najveće rezerve dragocjenog metala možda su zakopane u zaboravljenom kutu Europe Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Buđenje petog azijskog tigra Kome će se prikloniti azijski div koji izlazi iz kineske sjene i može odlučiti sudbinu svijeta?

>> Turski parlament obnovio mandat za vojno djelovanje u Iraku

Od 2005. izdvajanja za vojsku u Kini rasla su u prosjeku 13,4 posto na godinu. Kina je po visini vojnog proračuna druga u svijetu, iza SAD-a. Peking je 2011. gotovo 90 milijarda dolara namijenio ulaganju u vojsku (kupnja opreme, istraživanje, razvoj i sl.) a deset godina ranije 22,5 milijarda.

Za usporedbu, indijski proračun porastao je i lani je dosegnuo 30,7 milijarda dolara. Japanski je porastao sa 40 na 58 milijarda. Vojni proračun Južne Koreje je porastao je u tom razdoblju sa 17 milijarda na 29, a Tajvana sa 8 na 10 milijarda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene