Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povisili nagradu

Čad ponudio azil: Gadafija love i pripadnici SAS-a, glava ucijenjena na 1,7 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporadični sukobi nastavljeni su u glavnom libijskom gradu Tripoliju blizu glavnog stožera Moamera Gadafija, dok su ustanici, koji još uvijek ne znaju gdje se nalazi libijski vođa, ponudili nagradu od 1,7 milijuna dolara za njegovu glavu.

Libijski borci na ulicama Tripolija slamaju džepove otpora pristaša Moamera Gadafija u posljednjoj fazi bitke za glavni grad Libije. Ustanici su uvjereni da će akcije čišćenja uskoro završiti i da će slomiti i posljednji otpor boraca i dalje odanih Gadafiju, čovjeku koji je čvrstom rukom vladao Libijom četiri desetljeća.

Pročitajte i ovo NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!" Slika nije dostupna Vikao je 'Ne pucajte!', pogođen je u glavu Gadafi ubijen u rodnom Sirtu: 'Nije bilo naredbe, slučajno je poginuo u borbi'

No, pobunjeničke i NATO snage ne čekaju da Gadafija netko izda, već intenzivna potraga za njim i dalje traje. Love ga pobunjenici i NATO, pripadnici SAS-a su se prerušili u pobunjenike i tragaju za Gadafijem. Nakon nagađanja u koju bi zemlju mogao pobjeći, danas je objavljeno da mu je Čad ponudio azil. Za to vrijeme gadafi poručuje da prerušen šeta Tripolijem i 'snima' situaciju.

Međunarodna zajednica se istodobno priprema za razdoblje nakon Gadafija. UN se sastaje na temu odmrzavanja libijskih sredstava kako bi se pomoglo ustanicima a Francuska je najavila konferenciju 'prijatelja Libije' 1. rujna u Parizu. Veći dio srijede sukobi su se odvijali u Bab al-Aziziji gdje se nalazi glavni stožer Moamera Gadafija te u susjednoj četvrti Abu Slim, uporištu postrojbi vjernih režimu. Navečer su borbe u središtu grada oslabile, a otad se mogla čuti sporadična pucnjava.

Čini se da protivnici Gadafijeva režima kontroliraju središte grada. Moglo ih se vidjeti na Trgu žrtava, nekadašnjem Zelenom trgu, simbolu režima. Tijekom dana brojne ulice u centru bile su puste zbog prisustva snajpera lojalista. Uz zauzimanje Abu Slima, osiguravanje ceste za pristup zračnoj luci prioritet je oporbe koja se suočava sa žestokim otporom Gadafijevih lojalista.

Libijski biznismeni financiraju nagradu

Zauzimanje Bab al-Azizije prekjučer popodne, što predstavlja prije svega simboličnu pobjedu s obzirom je da ogroman kompleks napušten, izazvao je eksploziju veselja u Bengaziju i Tripoliju. Libijskog čelnika i dalje se ne može naći a kako bi potaknuli njegovo hvatanje, živog ili mrtvog, ustanici su ponudili nagradu koju financiraju libijski biznismeni od gotovo 1,7 milijuna dolara (dva milijuna libijskih dinara).

Ustanici su se obvezali da će 'pripadnici Gadafijeva bliskog okruženja koji bi ga ubili ili zarobili imati zajamčenu amnestiju'. 'Režim Moamera Gadafija neće propasti dok ga se ne uhvati živog ili mrtvog', izjavio je šef Nacionalnog prijelaznog vijeća, političkog organa ustanika, Mustafa Abdel Džalil, ističući da se zbog 'njegova ponašanja strahuje od najgoreg', aludirajući na dvije jučerašnje radijske poruke pukovnika Gadafija.

U prvoj, emitiranoj na tv postaji Al-Oruba, tvrdi da se povukao iz svojeg stožera iz 'taktičkih razloga', dok u drugoj emitiranoj na postaji Arrai, kaže da se 'šeće incognito', ističući kako je 'vidio mlade spremne da obrane grad'. Po riječima ustaničkog pukovnika Abdalaha Abu Afre, libijski teritorij sad je '90 ili 95 posto pod nadzorom oporbe'. Cesta između Tripolija i Misrate, 200 km istočnije, 'slobodna' je, kazao je ustanik Isam Azeid.

No, na istočnom frontu ustanici priznaju da se suočavaju s neočekivanim otporom lojalističkih snaga u Ben Džavadu koje ometaju napredovanje prema Gadafijevu uporištu Sirtu.

NATO pomaže ustanicima u hvatanju Gadafija

Sjevernoatlantski savez daje libijskim ustanicima obavještajne podatke kako bi im pomogao u hvatanju libijskog čelnika Moamera Gadafija i njegovih sinova, potvrdio je britanski ministar obrane Liam Fox.

'Mogu potvrditi da NATO osigurava obavještajne podatke i sredstva Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) kako bi mu pomogao u lociranju pukovnika (Moamera) Gadafija i drugih pripadnika režima', rekao je Fox za Sky News. On je ipak odbio komentirati medijska izvješća prema kojima se britanske specijalne snage nalaze na terenu u Libiji gdje pomažu u hvatanju Gadafija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene