Most u Italiji (Foto: AFP)
Most u Italiji (Foto: AFP) Foto: Afp

Proteklog tjedna u Genovi je u stravičnom urušavanju mosta poginulo 45 ljudi, a u javnost su izašli i stanovnici koji žive neposredno u blizini mosta rekavši kako godinama upozoravaju vlasti na loše stanje mosta. No, ovaj most star 51 godinu, nije jedini problematični most talijanskog arhitekta Morandija.


Prošle je godine u blizini sicilijankog grada Agrigentoa u vrlo lošem stanju otkriven još jedan Morandijev most, slične starosti kao onaj u Genovi, prenosi agencija Reuters.

Vezani članci Koronavirus u Italiji Italija pooštrava mjere: Zatvaraju se trgovi, ograničava rad kafićima, restoranima, teretanama i kladionicama Davide Capello (Foto: Printscreen) Talijanski nogometaš padao zajedno s mostom u Genovi: "Pred očima mi je samo jedna slika"

No, u slučaju mosta na Siciliji, uz podršku stanovnika, ekološki orijentirana skupina Mareamico posumnjala je u uvjeravanja ANAS-a, agencije koja upravlja talijanskim autocestama, da je struktura mosta sigurna. Svoje strahove o sigurnosti mosta iz Mareamica su izrekli javnom tužitelju koji je pokrenuo istragu u ožujku 2017. godine.

Skupina Mareamico je izjavila kako su ih iz ANAS-a uvjeravali da je vijadukt Agrigento siguran od kolapsa, unatoč činjenici da su sa stupova otpadali komadi betona. Tužitelju su čak i priložili video snimku na kojoj se vide stupovi mosta u raspadu.

„Tužitelji su otvorili istragu, a sat vremena kasnije iz ANAS-a su zatvorili most“, izjavio je Claudio Lombardo, predstavnik grupe Mareamico u Agrigentou.

Glasnogovornik agencije ANAS zanijekao je da je most zatvoren zbog istrage. U objavljenom priopćenju stoji kako je zatvaranje mosta bilo u planu zbog početka izvođenja velikih radova. Nakon nekoliko mjeseci, dio mosta ponovno je otvoren, ali samo za lagana vozila.

Najavljene provjere mostova diljem zemlje

S druge strane, Agrigentov glavni tužitelj Luigi Patronaggio, pamti drugačije. „Intervenirali smo pod pretpostavkom da postoji opasnost od urušavanja mosta“, rekao je i dodao: „Razgovarali smo s ljudima iz ANAS-a, koji su poslali svoje tehničare i utvrdili da je most opasan. Prema našem prijedlogu, dakle, ANAS je zatvorio most“.

Istražni tužitelj u Genovi D'Ovidio je izjavio kako u tužilaštvo nikada nije bila podnesena tužba koja je zahtijevala istragu o stanju mosta Agrigento.

Obzirom na to da tužitelji Genove sada istražuju je li netko kazneno odgovoran za katastrofu u Genovi, iz Rima su najavljene sigurnosne revizije infrastruktura diljem zemlje, a posebna će se pažnja obratiti na starije Morandijeve mostove.

Giancarlo Bilotti, profesor strukturne analize na Sveučilištu u Veneciji, istaknuo je kako neće biti lako predvidjeti kolaps mostova koji su, poput mosta u Genovi, u lošem stanju, ali bez očitih deformacija na samoj strukturi. „Što ćete učiniti onda? Zatvoriti sve mostove na autocesti?“, rekao je Bilotti.