Hitna (Foto: Guliver/Thinkstock)
Hitna (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

Brojne su teške situacije s kojima su se susreli djelatnici Hitne službe.


Hitna služba u Srbiji ovog mjeseca obilježava 30 godina postojanja. A u tih 30 godina nakupio se popriličan broj priča. Za Blic su ispričali neke od njih.

Pacijentu iz džepa ispala bomba

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija Od ponoći nova pravila za ulazak u Srbiju, na popisu je i Hrvatska. Provjerite što se sve mijenja Proslava rođendana (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Srbija na nogama nakon najave da će Tesla na hrvatski euro: "To je prisvajanje kulturnog naslijeđa"

Ekipa liječnika istrčava iz vozila Hitne pomoći. Unosi u ambulantu pacijenta čije se stanje pogoršava iz minuta u minutu. Nakon što je bomba eksplodirala u njegovoj ruci tijekom mafijaškog obračuna, život mu visi o koncu. Uključuju ga na aparat za reanimaciju. U tom trenutku iz njegova džepa ispada još jedna bomba s osiguračem izvađenim do pola. Nastaje kaos i panika.

To je samo jedna od bezbroj teških situacija s kojima se suočavaju zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Tada se, srećom, sve dobro završilo. Zahvaljujući prisebnosti jednog od liječnika, pacijenti i zaposleni hitno su evakuirani i pozvana je policija. Međutim, sve je moglo završiti tragično.

''Nikad ne znamo tko nam dolazi''

''Hitno zbrinjavamo pacijente koji stižu s različitih strana. Ne znamo tko nam dolazi tog trenutka, a moramo odmah pružiti pomoć, koja je nekada i borba za život. Tu smo izloženi velikom riziku. Nešto od onoga što nam se događalo prije 15 godina, nažalost, prati nas još uvijek, mada su sada bombe zamijenjene pištoljima i noževima'', objašnjava za "Blic" prof. dr Predrag Mitrović, direktor internističke grupacije u Hitnom centru Kliničkog centar Srbija.

Stiže pacijent koji je pao sa skele. Krvava glava. Tehničari su već spremni i dočekuju vozilo Hitne pomoći ispred ulaza. Unose uplašenog čovjeka, otvaraju mu karton i vode ga u salu. U sali za reanimaciju je već gužva, oko petnaestero zaposlenika. Odavno su dobili poziv i spremno čekaju. U isto vrijeme pregled rade kirurg, ortoped, neurokirurg i urolog. Brzo dijagnosticiraju problem, jer teško ozlijeđena osoba ima velike šanse da preživi ukoliko joj se pomogne u prvih sat vremena.

Laki na oružju

Dr. Mitrović bio je prisutan mnogim scenama kada su na medicinsko osoblje vađeni i noževi, ali i pištolji. Neće zaboraviti čovjeka koji je na Hitnu doveo majku. Uveo ju je u ordinaciju i izvadio nož. Povikao je da će ih sve pobiti ne budu li je odmah pregledali.

Slična scena dogodila se i s jednim muškarcem srednjih godina koji je ušao u ordinaciju, zatvorio vrata za sobom i izvadio pištolj. Prijeteći je povikao da ne može čekati pregled 15 minuta, jer mu nije dobro, i da će sve pobiti ne budu li ga pregledali. Većina ljudi je legla na pod iz straha da pacijent stvarno ne zapuca.

Ipak, svakodnevne situacije s kojima se susreću zaposleni u ovoj ustanovi je borba za tuđe živote. U jednom danu u Urgentnom centru pregleda se između 700 i 1000 pacijenata u različitim ambulantama.