Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rade od 0-24

10 godina hitne KBC-a Zagreb: Kad imate 300 pacijenata dnevno, ovakvi prizori ne trebaju čuditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni od 0 do 24 skrbe za pacijente, na godinu obave i do 100 tisuća pregleda. Objedinjeni hitni prijam KBC-a Zagreb danas je proslavio 10 godina rada. Pritom su se prisjetili samih početaka, ali i mnogih zanimljivih slučajeva koji su obilježili posljednjih 10 godina.

Od ranog jutra na objedinjenom hitnom prijamu KBC-a Zagreb posla ima na sve strane.

Pročitajte i ovo Hitna helikopterska medicinska služba operativno spremni Novi sustav prošao test: Na Uskrs helikopterom prevezeni prvi pacijenti u bolnicu KBC Zagreb Što s pacijentima? Najveća zagrebačka bolnica odgađa preglede i operacije zbog izbora

Aleksandar Francetić nam kaže kako je čest gost hitne. "Sad sam došao zbog koljena. Vjerojatno je u pitanju opet šećer. Zadovoljan sam. Zbilja su jako ljubazni i brzo naprave sve", kaže.

Aleksandra je pregledala mlada liječnica koja je iz zadarske bolnice došla raditi u KBC Zagreb. "Najčešće je mirno, srećom, ali povremeno se zna dogoditi tako da je baš kao na filmu, čak i gore, na žalost", ističe dr. med. Andrea Šimić.

Danas je imala prvo dežurstvo na hitnoj, koja je upravo proslavila 10 godina postojanja. Stotinjak djelatnika zdravstvenog osoblja od 0 do 24 pacijentima pruža liječničku skrb.

"Imamo godišnje oko 100 tisuća pregleda, a to je negdje oko 300-injak pacijenata dnevno", kaže Ivan Gornik, pročelnik OHBP-a KBC-a Zagreb.

Među takvim pacijentima zna biti i onih koji su progutali kovanicu, čavao, ili vilicu. Neki od predmeta završe i u uhu, grlu ili nosu.

Reiner: U početku je to bio pokus

Kako su izgledali prvi počeci hitne, prisjetili su se i sami začetnici. "Ja sam tada bio ravnatelj KBC-a i to je bio jedan pokus u Hrvatskoj. Nijedna bolnička ustanova to nije imala", kaže Željko Reiner.

"Sada poslije 10 godina ja sam toliko sretna, jer vidim da smo uspjeli, puno je brže bolesniku pružiti prvu pomoć, odnosno, opservirati ga, zbrinuti ga. To je sada jedan uigran tim", ističe glavna sestra Marija Orlić Šumić.

"Oni zaista reagiraju maksimalno brzo i točno u zadanom vremenu, što je odlika tog posla kojim se bave", hvali djelatnike hitnog prijema ravnatelj KBC-a zagreb Ante Čorušić.

Za idućih 10 godina poželjeli su zapošljavanje specijalista hitne medicine, čije je obrazovanje u tijeku. Riječ je o liječnicima koji će isključivo raditi na hitnoj i na taj način će pružiti još veću i kvalitetniju zdravstvenu uslugu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene