Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obolijevanja će potrajati mjesecima?

'Ovu bakteriju dosad nismo vidjeli'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Možda nikada nećemo saznati što je izvor zaraze', izjavio je čelnik njemačkog instituta Robert Koch, Reinhard Burger.

Burger je rekao da suosjeća sa španjolskim farmerima zbog krivih optužbi prema kojima zaraza potječe od njihovih krastavaca. Od E. coli je do sada zaraženo više od 1.500 ljudi, a umrlo ih je 18, od kojih je 17 njemačkih državljana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjetska zdravstvena organizacija Smrtonosna bakterija skriva se u omiljenoj hrani žena? Slika nije dostupna Najotrovnija bakterija u povijesti E.coli se otrovnim ljepilom zalijepi za crijeva bolesnika

Također japanska agencija Kyodo News javlja kako su jednu od mutacija opasne bakterije EHEC, točnije vrstu O-157, pronašli u slučajevima trovanja u gradu Toyama, no više informacija o tome još nije poznato.

Iz Robert Koch instituta izviješteno je da je u srijedu zabilježeno novih 365 slučajeva zaraze bakterijom E. coli. Ovoga puta dvoje zaraženih je iz SAD-a, ali oboje su se nedavno vratili iz Hamburga. Njemački Bild piše kako su u samo 24 sata zabilježili 200 novih slučaja oboljenja u Hamburgu.

WHO: Ovaj tip bakterije do sada nismo vidjeli

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da je fatalna E. coli mutacija dva različita tipa E. coli, koja do sada još nije viđena. 'Ovo je jedinstveni tip koji do sada nije zabilježen u pacijenata', izjavila je za AP Hilde Kruse, stručnjakinja za sigurnost hrane pri WHO-u. Kruse je dodala da novi tip ima različite karakteristike zbog čega je više zarazan.

Profesor Burger kaže da je nemoguće predvidjeti kada će epidemija prestati. 'Broj zaraženih će sigurno početi padati, ali nisam siguran kada će se to dogoditi. Mogu proći tjedni ili mjeseci'. Duljina epidemije će ovisiti o tome ima li zaražene hrane još u skladištima i je li orginalni izvor bolesti još aktivan, rekao je.

Španjolci prijete tužbom zbog lažnih optužbi

U međuvremenu, Rusija je zabranila uvoz svježeg povrća iz zemalja Europske unije koja četvrtinu svog povrća izvozi u tu zemlju, piše CNN. Španjolska je zaprijetila da će podnijeti tužbu u ime svojih poljoprivrednika protiv njemačkih vlasti koje su pogrešno povezale španjolsko povrće s izvorom zaraze.

Europska komisija povukla je u srijedu upozorenje potrošačima za španjolske krastavce, za koje se sumnjalo da su uzrokovali potencijalno smrtonosnu zarazu bakterijom escherichijom coli, pošto je utvrđeno da to nije točno. Španjolska procjenjuje da su njezini poljoprivrednici zbog pogrešne optužbe izgubili više od 200 milijuna eura.

Istraga na početku

Gradonačelnik Hamburga Olaf Scholz pozvao je sve sugrađane da poput njega daruju krv jer bolnicama nedostaje krvne plazme, koja treba pacijentima u kritičnom stanju. U Njemačkoj vlada potpuna panika. Dok znanstvenici traže uzrok oboljenja, Nijemci se odriču povrća.

Istraga o izvoru zaraze sada je vraćena na početak. Izvor bi mogao biti bilo gdje između farmi na kojima se uzgaja povrće do tržišta u Hamburgu, područja koje je najteže pogođeno epidemijom.

Tako na skorašnjem susretu njemačkih protestanata na meniju neće biti ni salate, a krastavci i rajčica strogo su zabranjeni. Uz Njemačku oboljelih ima i u Austriji, Danskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji. Skoro svi oboljeli su se nedavno vratili iz Njemačke. (A.E./ Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene