Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu imali dozvolu za prosvjed

Moskva: Uhićeno više od 100 oporbenih političara i njihovih pristaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Između 100 i 200 ljudi, među kojima oporbeni političari i novinari, uhićeno je u središtu Moskve na prosvjedu protiv izborne pobjede vladajuće stranke premijera Vladimira Putina, za održavanje kojih organizatori nisu imali dopuštenje vlasti, javljaju ruski mediji.

Podaci o broju uhićenih razlikuju se u pojedinim medijima u rasponu od 100 do 200, a policija je potvrdila uhićenje više od stotinu ljudi.

'Uhićeno je više od 100 osoba. Ti su ljudi pokušavali prekinuti promet i nisu poslušali zakonite zahtjeve djelatnika policije', izjavio je policijski dužnosnik.

Pročitajte i ovo Ukrajinske bespilotne letjelice pogodile rusku rafineriju Napad bespilotnim letjelicama VIDEO Ukrajinski dronovi pogodili rusku rafineriju nafte, izbio je veliki požar Leonid Volkov Nastavlja borbu "Htjeli su od mene napraviti šniclu!" Nekoliko sati prije nego što je brutalno napadnut čekićem, izrekao proročanske riječi

>> Putin najavio preustroj vlade nakon predsjedničkih izbora

Među uhićenima su čelnik stranke Jabloko Sergej Mitrohin i oporbeni političari Boris Nemcov i Eduard Limonov. Mitrohinovo uhićenje potvrdio je i tajnik stranke Jabloko koja na izborima za Državnu Dumu u nedjelju nije osvojila dovoljan broj glasova za ulazak u parlament.

O Nemcovljevu uhićenju izvijestila je glasnogovornica pokreta Solidarnost koja je rekla da je on uhićen na samom početku prosvjeda.

Portal Gazeta.ru javlja da su pri uhićenjima policajci tukli prosvjednike, a među njima je stradao i novinar lista Kommersant.

Na prosvjed pristaša oporbe došli su i protivnici oporbe i okupilo se oko 5.000 ljudi. Prokremaljska mladež u znak potpore Jedinstvenoj Rusiji i Putinu vikala je 'Rusija, Putin!', a pristaše oporbe su uzvikivale 'Sloboda!' i 'Rusija bez Putina!'.

U Sankt Peterburgu, Putinovom rodnom gradu, okupilo se oko 300 pristaša oporbe na Nevskom Prospektu koji su uzvikivali 'Sramota!'. Pedesetak prosvjednika je uhićeno.

Nakon prosvjeda u Moskvi u ponedjeljak, na kojemu je više tisuća prosvjednika optužilo vlasti da su lažirale rezultate parlamentarnih izbora, uhićeno je tristotinjak ljudi, a moskovski sud je već osudio Ilju Jašina, jednog od organizatora, na 15 dana zatvora. Još jedan oporbenjak, poznati bloger Aleksej Navaljni, također je uhićen i osuđen na dvotjednu zatvorsku kaznu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene