Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zrakoplovne nesreće

Misteriozni nestanci i padovi: Od Bermudskog trokuta do Anda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misteriozni nestanci i padovi zrakoplova imaju svoje mjesto u povijesti, a za neke od njih ni do danas nije jasno kako su se dogodili.

Okolnosti pod kojima je nestao zrakoplov Malaysia Airlinesa ne samo da još uvijek nisu jasne, već se stalno pojavljuju novi zbunjujući podaci – od ukradenih putovnica do mobitela jednog putnika koji je zvonio kad su ga nazvali.

Pročitajte i ovo Prelet MiG-21 aviona Iznad Barentsovog mora Bliski susret na ruskoj granici: Rusi tvrde da su presreli dva američka bombardera Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu

No, misteriozni nestanci i padovi zrakoplova imaju svoje mjesto u povijesti, a za neke od njih ni do danas nije jasno kako su se dogodili.

U poslijepodnevnim satima 5. prosinca 1945. godine Let 19 koji je poletio iz Fort Lauderdalea nestao je zračnom prostoru Bermuda, u Bermudskom trokutu.

Sat i pol nakon polijetanja piloti su prijavili u bazu da imaju poteškoća, da su dezorijentirani i ne mogu prepoznati gdje se točno nalaze.

Glavni pilo je prijavio da imaju probleme sa svim kompasima i da ne rade. Vremenske prilike bile su katastrofalne, a posada je nekoliko puta ponovila da ništa ne vide i da ne mogu pronaći tlo na koje bi mogli sletjeti.

U nesreći je nestao zrakoplov i svih 14 članova posade. Osim toga, zrakoplov kojeg su poslali u pomoć i da ih pronađe također je misteriozno nestao.

Nesreća urugvajskoj ragbi tima u Andama dobila je i svoju filmsku priču u velikom hitu 'Alive'. Njihov se zrakoplov srušio zbog lošeg vremena u Andama, a od 45 putnika poginulo ih je 12.

Još šest je preminulo u idućim danima, a osam u lavini koja je zasula ostatak aviona kojeg su preživjeli koristili kao sklonište.

Nove kontroverze: Kopilot nestalog zrakoplova tek je učio letjeti

Ostalih 16 putnika je preživjelo nakon što su se okrenuli kanibalizmu – jeli su meso svojih mrtvih prijatelja. Pronađeni su nakon 72 dana i to nakon što su dvojica iz grupe krenula u desetodnevno pješačenje dok nisu naletjeli na jednog trgovca koji je alarmirao sve institucije.

Let 990 Egypt Aira iz New Yorka za Kairo 1999. jedna je od gorih nesreća u povijesti u kojoj je poginulo 217 putnika.

Gamil el-Batouty, kopilot na letu je bio optužen za neprimjereno seksualno ponašanje upravo u avionu i to zato jer ga je vidio jedan od direktora kompanije koji je na letu bio putnik.

Direktor mu je rekao da će mu to biti zadnji let, na što mu je pilot rekao: 'I tebi će ovo biti zadnji let!'

Kad je tijekom leta pilot otišao na WC, optuženi kopilot isključio je autopilot, rekao 'Vjerujem u Boga' i počeo rušiti zrakoplov. Otkrivena snimka otkrila je da je kopilot više puta ponovio tu rečenicu, a kada se glavni pilot vratio bilo je prekasno za ispravljanje zrakoplova.

Nestanak Amelie Earhart 1937. godine do danas je neriješena misterija. Letila je preko oceana, što je bio prvi pokušaj jedne žene da sama preleti ocean. No, nestala je kod otoka Howland.

Postoji nekoliko teorija što joj se dogodilo. Najčešće se spominje ona po kojoj joj je nestalo goriva pa se srušila u more, a teoretičari zavjere uvjereni su da je bila špijunka za Franklina Roosevelta, te da su je uhvatili Japanci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene