Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijeće sigurnosti ocijenilo

'Mir na Kosovu ostaje krhak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjever Kosova ostaje i dalje žarišna točka napetosti između kosovskih Srba i Albanaca, ocijenio je u petak u Vijeću sigurnosti UN posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Kosovo, Lamberto Zannier.

'Čak i ovakav mir ostaje krhak', rekao je Zannier u Vijeću sigurnosti opisujući nedavni incident kad su kosovski Srbi bacali kamenje i zapalili kamion misleći da Albanci grade izvan područja dogovorenog pod okriljem Misije UN na Kosovu (UNMIK). 'Jasno je da UNMIK-a mora nastaviti voditi proces obnove i pratiti situaciju kako bi se osiguralo da sve zajednice poštuju postojeće aranžmane za očuvanje stabilnosti i da se stalno održava učinkovita komunikacija', kazao je Zanier.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti VS: SAD pohvalio Mesićev posjet Kosovu Slika nije dostupna Diplomati u Vijeću sigurnosti UN različito o izvješću o Kosovu

UNMIK upravlja Kosovom od 1999. kada je NATO protjerao jugoslavensku vojsku koja je u krvavoj intervenciji pokušala etnički očistiti Kosovo od Albanaca. UNMIK je odustao od svoje upravljačke uloge 2008., kada je Kosovo proglasilo neovisnost. Srbija to odbija i nastavlja tražiti snažnu ulogu UNMIK-a. U svom najnovijem tromjesečnom izvješću o Kosovu, Ban Ki-moon je istakao kako je nastavak međuetničkih incidenata u sjevernom dijelu Mitrovice "razlog za zabrinutost".

Zannier je istakao da se povratak prognanika i izbjeglica znatno povećao u odnosu na prethodna tromjesečja, ali je i dalje nizak u apsolutnom smislu zbog napetosti, nedostatka gospodarske perspektive i zabrinutosti oko slobode kretanja. Također je naglasio važnost UNMIK-a za proces pomirbe među zajednicama, ključan za dugoročnu stabilnost i razvoj Kosova. Srbijanski predsjednik Boris Tadić u svom je govoru na sjednici odbacio plan o integraciji sjevernog dijela Kosova koji je predložio Međunarodni civilni ured (ICO) u Prištini ocijenivši ga 'neprihvatljivim' za Srbiju.

'Plan o nekakvoj integraciji sjevernog Kosova u takozvanu državu Kosovo za Srbiju je neprihvatljiv', rekao je Tadić. Plan decentralizacije koji su izradili ICO i kosovska vlada predviđa integraciju sjevernog dijela Kosova kako bi se u njemu poštovali kosovski zakoni te napustile strukture vlasti koje financira Beograd. Plan predviđa osnivanje nove općine Sjeverna Mitrovica sredinom ove godine te održavanje lokalnih izbora u općinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Opisujući taj plan reintegracije sjevernog Kosova, Tadić je opetovano koristio mračni termin iz doba nacizma - "konačno rješenje".'Prištinsko 'konačno rješenje' za sjever Kosova neće donijeti ništa dobro za one koji žive tamo. Samo će zadovoljiti ekstremiste koji žele da sve što se događa na Kosovu bude viđeno kroz iskrivljenu prizmu nelegalnog proglašenja neovisnosti', rekao je. Osim "konačnog rješenja", Tadić je u svom govoru koristio i nazive 'etničko čišćenje', 'kulturno čišćenje' i slično, tvrdeći kako se nastavljaju napori albanske većine da se izbrišu svi tragovi postojanja Srba na Kosovu.

On je izrazio očekivanje da će tijekom 2010. biti pronađeno rješenje u skladu s međunarodnim pravom za Kosovo, u skladu s očekivanim savjetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu te nastavljen dijalog o statusu Kosova. Kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hyseni naglasio je da je neovisnost Kosova "nepovratna", ističući kako je Kosovo do sada priznalo 65 država i da se proces priznavanja nastavlja. Najavio je jačanje napora za povratak srpskih izbjeglica i zaštitu srpske kulturne baštine na Kosovu.

>> Vujanović ne želi razmjenu veleposlanika s Kosovom

'Mi odbacujemo svaki poziv za nove pregovore o statusu Kosova. Novi pregovori donijeli bi velike poremećaje i mogli bi biti iskra novoga sukoba na Kosovu', rekao je Hyseni. Za dijalog koji je najavio Tadić, Hyseni je rekao da dijalog Srbije i Kosova može biti samo na ravnopravnim osnovama, kao 'dijalog dviju neovisnih država'. Hyseni je u svom istupu zahvalio vlastima 65 država koje su priznale Kosovo, dok je Tadić zahvalio onim 127 koje još nisu priznale Kosovo. Tadić se nakon sjednice nije pojavio pred novinarima u sjedištu UN-a, za razliku od Hysenija koji je rekao da je Tadićeva uporaba termina 'konačno rješenje' previše 'iracionalna' da bi je komentirao. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene