Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Splitu

MINISTRICA TVRDI: 'Za civilni sektor ima novca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Novaca ima dovoljno, ali ga treba rasporediti. Ukoliko opet budem ministrica, sigurno neće biti kako je bilo do sada, ali o tom-potom', rekla je ministrica socijalne politike i mladih u tehničkoj Vladi Bernardica Juretić.

Ministrica socijalne politike i mladih u tehničkoj Vladi Bernardica Juretić u četvrtak je u Splitu rekla kako ima novca za civilni sektor, no da ga treba dobro raspodijeliti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radi se na rješenju Nema automobila za prijevoz na ročišta, ministrica Juretić poručuje: 'Za djecu treba ići i pješice' Slika nije dostupna 'Tu smo zbog korisnika' Ministrica Juretić posjetila ustanove socijalne skrbi u Brodsko-posavskoj županiji

Juretić je prilikom obilaska nekoliko ustanova ustvrdila da su u Ministarstvu socijalne politike i mladih za nepunih osam mjeseci svoga mandata napravili više za osobe s posebnim potrebama nego neki u četiri godine, ali, dodala je, ne i dovoljno.

"Novaca ima dovoljno, ali ga treba rasporediti. Ukoliko opet budem ministrica, sigurno neće biti kako je bilo do sada, ali o tom-potom", rekla je Juretić te napomenula da i sama dolazi iz civilnog sektora, pa zato razumije njihove probleme.

Na novinarsko pitanje može li se nešto napraviti kako bi se i i udruge koje skrbe za djecu s posebnim potrebama mogle natjecati za dobivanje novca iz EU fondova, odgovorila je da kriterije za europske projekte donosi Europska komisija, a potom ih ministarstvo prilagođava.

"Na to ne mogu osobno utjecati, postoje procedure. Ne donosimo kriterije sami već ih donosi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, odnosno Hrvatski zavod za zapošljavanje jer oni apliciraju sredstva i onda ih dijele zajedno s nama, konkretno za socijalu", odgovorila je.

Upitana kako tehnologije mogu pomoći osobama s posebnim potrebama, te na koji im način država pomaže, ministrica Juretić je odgovorila kako to nije isključivo u resoru ministarstva kojeg ona vodi te dodala da oni sufinanciraju asistente, prevoditelje govornog jezika i pratitelja slijepim osobama, a financiraju i rad udruga. No, dodala je, njihovo ministarstvo čak i ne sudjeluje u nabavci opreme.

Tijekom posjete Splitu ministrica Juretić je, osim udruge "Anđeli" koja skrbi o djeci s posebnim potrebama, još posjetila Centar za socijalnu skrb i Dom za starije i nemoćne osobe na Zenti. Nazočit će i otvaranju XX. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene