Drugog dana posjeta Njemačkoj hrvatski predsjednik Zoran Milanović sastao se s njemačkim kolegom Walterom Frankom Steinmeierom.


Nakon što je izrazio zadovoljstvo što je, nakon Austrije, došao u službeni posjet Njemačkoj, predsjednik Zoran Milanović naglasio je da je korona bila neizostavna tema.

Vezani članci Afera VSOA: Ilustracija - 6 "Love satnike i bojnike, a ovaj čovjek je kriv kao grijeh": Nižu se reakcije nakon što je USKOK upao u sjedište VSOA-e Zoran Milanović Milanović oštro udario po Plenkoviću zbog obuke ukrajinske vojske: "Taj smiješni nasilnik maltretira svoju Vladu i Sabor"

''Njemačka je uzor, mi smo imali malo veći broj slučajeva, ali uvjeren sam da će se broj zaraženih početi smanjivati'', rekao je šef države, koji smatra da će brojke pasti i u županijama koje je Njemačka stavila na crvenu listu.

Podsjetio je da je Hrvatska u Europsku uniju ušla nakon komplicirane povijesti. ''Imali smo neke dodirne točke, nedemokratsku vlast, ali zbog ratova i agresije na Hrvatsku morali smo dulje čekati, možda i predugo. Sada smo u EU-u i mi jesmo za jedinstvenu i jaku Europsku uniju'', rekao je Milanović. Ocijenio je da sadašnja Europska unija dobro funkcionira. ''Bez Njemačke i Francuske Europske unije nema, sve ostalo je šlag na torti. Jedino suradnjom i sviješću da samo zajedno predstavljamo faktor u svijetu možemo opstati'', naglasio je Milanović.

Dodao je da je Njemačka najveći izvoznik u svijetu te zbog toga nekima trn u oku. ''Moja vanjska politika je proeuropska politika, politika suradnje, razuma i tolerancije'', istaknuo je. Rekao je da se zalaže i da će raditi na dobrim odnosima sa svima u regiji.

Razgovarali su i o odnosima u regiji, ali Milanović nije želio govoriti o detaljima. ''Europski put treba biti stvarna perspektiva za države Zapadnog Balkana i to nema alternativu'', rekao je. Dodao je da se to nužno ne odnosi na NATO. ''Nama je u interesu da regija bude mirna i stabilna'', zaključio je.

O izbjegličkoj krizi

''Čuo sam da je hrvatska vlada odlučila primiti određen broj prognanika, podržavam to. To bih i sam napravio da sam u toj situaciji'', osvrnuo se na na izbjegličku krizu. Prisjetio se 2015. kad neke zemlje nisu htjele pustiti prognanike da samo prođu kroz zemlju. ''Tih se godina sjećam s dozom stida'', priznao je. Kaže da se Mađarska sigurno neće pridružiti toj inicijativi dok god je tamo Viktor Orban. ''Oni su gradili bodljikavu žicu na granici iako nitko nije imao namjeru ostati u Mađarskoj'', rekao je hrvatski predsjednik. Podsjetio je da je u jeku velike migrantske krize 2015. surađivao s kancelarkom Angelom Merkel, ''koja je tada napravila ljudsku gestu''. ''Danas je nešto drukčije i situacija je mirnija'', zaključio je Milanović.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju