Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri dana od sigurne luke

Migrantska kriza izvor je svađa članica EU-a: Francuska i Italija razmjenjuju oštre riječi, a ljude će na kraju primiti Španjolska

Imigranti (Foto: AFP) - 1
Imigranti (Foto: AFP) - 1 Afp
Aktualno Galerija Imigranti (Foto: AFP) - 1 Imigranti (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Imigranti (Foto: AFP) - 2 Imigranti (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Imigranti (Foto: AFP) - 3 Galerija 1/3 >>
Migrantska kriza ponovno izaziva trzavice među članicama Europske unije. Francuska je žestoko napala Italiju jer je odbila primiti brod s više od 600 imigranata. Francuski veleposlanik u Rimu pozvan je na konzultacije u talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Brod s više od 600 imigranata puna tri dana stajao je pred obalama Italije. Nije mu dopušteno pristajanje jer je riječ o brodu strane nevladine organizacije. Osim Italije, odbila ga je primiti i Malta.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Odron u francuskim Alpama Moglo bi potrajati danima VIDEO Apokaliptični prizori: Šokantne snimke šire se društvenim mrežama, prekinut željeznički promet između Francuske i Italije

Migrante iz Afrike, među kojima je više od stotinu maloljetnika bez pratnje, desetero djece i sedam trudnica, na kraju će prihvatiti Španjolska. Dio imigranata prebačen je s broda Akvarijus na dva talijanska plovila, jedno obalne straže, a drugo mornarice. Do odredišta bi trebali stići za četiri dana.

"Obitelji su zajedno, ne razdvajamo ih. Muškarci spavaju na palubi, a vremenski uvjeti su sve lošiji s vjetrom brzine 25 čvorova i valovima od metra i pol. Do kraja dana i tijekom noći vrijeme će se još pogoršati. Bit će to teško, nesigurno i dugo putovanje do sigurne luke", rekla je Mathilde Auvillain, glasnogovornica SOS Mediterranée.

Francuska je žestoko napala talijanske vlasti. Blokada broda s migrantima bila je glavna tema sjednice parlamenta.

"Italija je trebala preuzeti odgovornost. Odabrali su to ne učiniti i time su ignorirali međunarodne obveze", rekao je francuski premijer Edouard Philippe.

Novoj talijanskoj vladi nije dugo trebalo za odgovor.

"Na temelju sporazuma o relokaciji imigranata iz 2015. godine, Francuska se obvezala primiti 9816 imigranata. U tri godine primili su ih 640. Pozivam predsjednika Macrona da prijeđe s riječi na djela i primi preostalih devet tisuća imigranata kao znak konkretne velikodušnosti", rekao je Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova.

Dok je Akvarijus kretao za Španjolsku, na Siciliju je pristao brod talijanske obalne straže s gotovo tisuću imigranata.

Blokirajući jedan, a primajući drugi brod s imigrantima, Italija je pokazala da više neće biti jedina članica koja se svakodnevno susreće s migrantskom krizom. U proteklih pet godina primili su više od 640 tisuća ljudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene