Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama se nastavlja

629 migranata i dalje pluta – Italija ne odstupa: ''Migrantski brod ne može pristati u našu luku''

Migranti (Foto: Karpov / SOS MEDITERRANEE / AFP)
Migranti (Foto: Karpov / SOS MEDITERRANEE / AFP) Foto: Karpov / SOS MEDITERRANEE / AFP
Italija je srijedu priopćila da je njezina odluka da zatvori svoje luke za prihvat nekoliko stotina migranata koji se nalaze na brodu strane nevladine udruge čvrsta i nepokolebljiva, prenosi Reuters i podsjeća da je između Rima i Pariza zbog tog problema izbila žučljiva rasprava.

"Nećemo promijeniti naše stajalište o brodovima u vlasništvu nevladinih udruga (NGO). Brodovi u vlasništvu stranih udruga i koji plove pod stranim zastavama ne mogu Italiji diktirati imigracijsku politiku", kazao je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini u razgovoru za list Corriere della Sera.

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Giorgia Meloni i Edi Rama Sastanak premijera Italija će graditi prihvatne centre za migrante u Albaniji: "Osjećamo dužnost pomoći Rimu"

Francuska je ranije u utorak uputila kritike novoj talijanskoj vladi nazivajući je neodgovornom i ciničnom, nakon što je Rim odbio primiti migrante s Aquariusa, broda u vlasništvu francusko-njemačke humanitarne udruge SOS Mediterranne.

"Izjave koje se tiču Aquariusa i koje dolaze iz Francuske iznenađujuće su. Italija ne može prihvatiti licemjerne lekcije iz zemalja koja radije okreće glavu kada se radi o pitanju imigracije", uzvratila je odmah talijanska vlada.

Na spomenutom brodu, koji od nedjelje pluta u središnjem Mediteranu nakon što su Italija i Malta odbile dati dozvolu za pristanak u njihove luke, nalazi se 629 migranata, većinom iz supsaharske Afrike. Dio migranata prebačen je na dva talijanska broda ratne mornarice i obalne straže te plove prema španjolskoj luci Valenciji.

U međuvremenu je brod talijanske obalne straže pristao u luku Cataniju na Siciliji s 937 migranata.

Italija je unazad pet godina primila više od 640.000 migranata, uglavnom iz afričkih zemalja, dok su se ostale članice EU-a uglavnom oglušile na molbe Rima da preuzmu određeni broj ljudi i podijele troškove njihove skrbi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene