Europska unija i agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNCHR) pozvale su na što hitriji dovršetak političkog sukoba zbog kojih je 629 migranata zapelo na moru u spasilačkom brodu kojemu je Italija odbila biti pristanište.

Galerija


Španjolska se u ponedjeljak ponudila za preuzimanje 629 migranata sa spasilačkog broda koji plovi Sredozemljem nakon što su Talijani i Maltežani odbili njihov prihvat u luke tih dviju zemalja.

Vezani članci Migranti u Bosni i Hercegovini (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Jača pritisak na hrvatsku granicu: "Svakog dana stotine migranata pokušavaju ući u Hrvatsku. Strahujemo i od zaraze..." Ocean Viking spasio još 81 migranta (Foto: AFP) Iz gumenog čamca spašen 81 migrant, na brodu Ocean Viking sada ih je 251

Brod Aquarius koji će pristati u Valenciji, preuzeo je sve migrante koji su se nalazili u gumenjacima. Među njima je 123 maloljetnika bez pratnje, još jedanaestero djece i sedam trudnica.

Premijer Pedro Sanchez, koji je funkciju preuzeo prije samo tjedan dana, izdao je upute po kojima će Španjolska u potpunosti ispuniti sve obveze koje se odnose na događaje povezane s humanitarnom krizom te naložio da se brod Aquarius primi u luci Valencija.

"Naša je dužnost pridonijeti da se izbjegne humanitarna katastrofa i ponuditi 'sigurnu luku' ljudima u skladu s međunarodnim zakonom", stoji u priopćenju novoga španjolskog premijera.

U europskom zakonu stoji kako se tražitelji azila trebaju registrirati u prvoj sigurnoj državi u koju stignu, no zemlje koje se nalaze na prvoj crti, poput Malte i Italije, istaknule su da teret treba podijeliti cijeli EU.

Europska komisija pozvala je na hitno djelovanje, a u konačnici je reagirala španjolska vlada premijera Sancheza. 

Europski zakon

U europskom zakonu stoji kako se tražitelji azila trebaju registrirati u prvoj sigurnoj državi u koju stignu, no zemlje koje se nalaze na prvoj crti, poput Malte i Italije, naglašavaju kako se teret treba dijeliti u cijelom EU-u.

"Ovo nije nehumani čin", rekao je ministar prometa Danilo Toninelli koji je nadležan za talijanske luke i obalnu stražu.

"To je zdrav razum... Tražimo da cijela Europa preuzme odgovornost za tako delikatno i važno pitanje poput imigracije", dodao je taj pripadnik Pokreta pet zvijezda koji dijeli vlast s Ligom.

Europska komisija pozvala je na hitno djelovanje.

"Govorimo o ljudima... Prioritet i talijanskih i malteških vlasti treba biti osiguravanje da oni dobiju tretman koji im je potreban", rekao je na konferenciji za medije glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

"Pozivamo sve uključene da doprinesu brzom rješenju kako bi ljudi na brodu Aquarius mogli biti sigurno iskrcani što je prije moguće", poručio je Schinas.

Malteški premijer Joseph Muscat otkrio je u nedjelju da je talijanskom kolegi Giuseppeu Conteu dao do znanja da njegova država neće primiti brod.

"Zabrinuti smo oko uputa koje talijanske vlasti daju Aquariusu na pučini. Ona očigledno idu protiv međunarodnih pravila i riskiraju stvaranje opasne situacije za sve uključene", napisao je malteški čelnik na svom Twitter profilu.

Malta dopušta mali broj hitnih evakuacija sa spasilačkih brodova, no uvijek je odbacivala veći broj.

Ta mala otočna nacija s manje od pola milijuna stanovnika tvrdi kako već prima veći broj migranata po glavi stanovnika nego Italija koja ih je od 2014. primila 600 tisuća.

Italija će po zakonu teško odbiti brod jer je njezina obalna straža koordinirala spašavanje i pokupila više od 280 migranata u svoja plovila prije no što ih je prebacila na Aquarius.

Salvini je upozorio da neće primiti ni humanitarni brod Sea Watch 3 koji patrolira libijskom obalom.

"Malta ne djeluje, Francuska ih odbija, a Europa ne mari", napisao je čelnik Lige i zaključio kako mu je "dosta".