Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'ICTY je utvrdio da je ono što se dogodilo u Srebrenici bio genocid počinjen protiv bosanskih muslimana', kazao je Meron.


Masakr kojega su u srpnju 1995. godine u Srebrenici počinile snage bosanskih Srba ubivši tada više od osam tisuća Bošnjaka jeste zločin genocida i ta je činjenica dokazana sudskim presudama, kazao je u četvrtak u Sarajevu Theodor Meron, predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Vezani članci Ilustracija Ustavni sud BiH odlučio: Za nijekanje genocida u Srebrenici i do 5 godina zatvora Radislav Krstić (Foto: AFP) "Osjećam bolno kajanje": Mladićev suradnik bi na slobodu

Meron je ovo istaknuo sudjelujući na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje genocida u Bosni i Hercegovini" što su je u povodu 20. obljetnice srebreničke tragedije organizirale Udruga žrtava i svjedoka genocida i udruga "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa".

"ICTY je utvrdio da je ono što se dogodilo u Srebrenici bio genocid počinjen protiv bosanskih muslimana. Nitko ne može negirati da je to bio genocid jer su počinitelji pokušali uništiti cijelu jednu skupinu", kazao je Meron.

Podsjetio je kako se upravo na takva djela i odnosi kvalifikacija genocida jer je uz masovne likvidacije u Srebrenici primijenjena i deportacija bošnjačkog stanovništva.

"Ono što se dogodilo u Srebrenici je neizrecivo jer je to učinjeno organizirano i sustavno", dodao je Meron.

Glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz koji je također sudjelovao na sarajevskom skupu kazao je kako je tužiteljstvo haaškog tribunala uložilo ogromne napore da bi se prikupili neoborivi dokazi o onome što se točno zbivalo tijekom rata u BiH, uključujući tu i srebrenički genocid.

Kazao je kako je to jasno dokazano u presudama izrečenim bivšim visokim vojnim zapovjednicima bosanskih Srba Vujadinu Popoviću i Zdravku Tolimiru.

SDA najavio ponovno pokretanje tužbe za genocid protiv Srbije

"Zločin u Srebrenici nije bio spontan. Postojao je plan i sve je dogovoreno na najvišoj razini. Kod genocida nije u pitanju samo koliko je ubijenih nego je li postojala nakana uništiti cijelu skupinu", kazao je Brammertz.

On se suglasio kako je sa stajališta nedvojbeno utvrđenih činjenica i pravomoćnih sudskih presuda nedopustovo govoriti kako u Srebrenici nije bilo genocida.

Dodao je kako žrtve imaju pravo na istinu a članovi njihovih obitelji moraju znati što se točno dogodilo.

Munira Subašić, predsjednica "Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa" kazala je kako je važno da svi doprinesu prije svega poboljšanju statusa žrtava u Bosni i Hercegovini ali i da se nastavi inzistirati na tome da se usvoji zakon koji će kažnjavati sve one koji niječu da je u BiH počinjen genocid.

"Zločinci ne smiju mirno spavati", kazala je Subašić.

Ovo je prva međunarodna konferencija koju su organizirale udruge koja predstavljaju žrtve i svjedoke genocida u Bosni i Hercegovini.

Cilj konferencije je da ukazati na postignuća međunarodnih i lokalnih sudova u procesu istraživanja, dokumentiranja i kaznenog procesuiranja genocida u Bosni i Hercegovini, sagledavanje izazova i problemi u tom procesu te sugerirati načine sprječavanja genocida. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju