Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor o europskim integracijama

Merkel u Beogradu počela sastanak s Tadićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića započeo je u utorak u Beogradu u sklopu njezinog službenog posjeta Srbiji, a glavne teme razgovora će, kako se očekuje, biti europske integracije Srbije, odnosi među zemljama u balkanskoj regiji i ekonomska suradnja.

Posebna pozornost će, kako je proteklih dana najavljivano u medijima, biti ukazana odnosima između Srbije i Kosova, a biće održan i sastanak izaslanstava Njemačke i Srbije, nakon čega se očekuje zajedničko obraćanje novinarima Merkel i Tadića u palači 'Srbija' (zgrada nekadašnjeg SIV-a - Saveznog izvršnog vijeća SFRJ).

Angelu Merkel, koja je u ponedjeljak boravila u Hrvatskoj, u ponedjeljak navečer u beogradskoj zračnoj luci dočekao je srbijanski premijer Mirko Cvetković, sa kojim će razgovarati u zgradi srbijanske vlade nakon sastanka sa Tadićem. Prije susreta sa srbijanskim predsjednikom njemačka kancelarka u utorak ujutru susrela se s Ružicom Đinđić, udovicom ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, kao i sa stipendistima Fonda 'Dr Zoran Đinđić'.

Uoči posjeta Hrvatskoj i Srbiji, njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu Beograd da 'obnovi dijalog s Kosovom', prenijeli su njemački mediji. 'Danas ponovno postoje napetosti između Kosova i Srbije. To je razlog zbog kojeg je jedna od mojih zadaća da uvjerim Srbiju da mora obnoviti dijalog s Kosovom', navela je Merkel u svojoj tjednoj video poruci.

'Zemlje na Balkanu moraju imati volju za suradnju sa susjedima i mirno rješavanje sukoba te se međusobno poštivati jer neće biti europske perspektive ako svi ne poduzmu napore iako su ožiljci prošlosti još duboki i teški', istaknula je. Nove napetosti između Srbije i Kosova izbile su krajem srpnja kada je Priština pokušala rasporediti svoje carinike na graničnim prijelazima na sjeveru zemlje. (Hina)

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene