Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je američki Senat zbog odluke da uvede Rusiji nove sankcije, rekavši da njihov utjecaj na europsko gospodarstvo "zabrinjava" i da se "ne bi smio dogoditi", rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert, a prenosi agencija dpa.


Merkel je pružila potporu svom ministru vanjskih poslova Sigmaru Gabrielu dan nakon što je, zajedno s austrijskim kancelarom Christianom Kernom, objavio priopćenje u kojemu oštro kritizira proširene američke sankcije koje će, među ostalim, penalizirati europske tvrtke što sudjeluju u ruskim izvoznim projektima, kao što je sporni projekt plinovoda Sjeverni tok 2 koji treba povezati Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora, mimoilazeći Ukrajinu.

Vezani članci Slika nije dostupna Merkel spremna odmah olabaviti sankcije prema Rusiji, ali pod jednim uvjetom Slika nije dostupna 'PRISTUP SVE ILI NIŠTA NE VALJA' Njemački ministar traži ukidanje sankcija Rusiji

Senat je u srijedu golemom većinom odlučio prihvatiti nacrt zakona o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog njezina upletanja u Ukrajini i u Siriji te zbog navodnog miješanja u američke izbore.

Njemačka i Austrija ocjenjuju tu odluku nezakonitim uplitanjem u energetsku sigurnost Europske unije.

EU je u petak istaknuo potrebu dogovaranja s Washingtonom nakon što je američki Senat prihvatio nacrt zakona o uvođenju novih sankcija Rusiji.

"Važno je da međunarodni partneri koordiniraju moguće nove mjere kako bi imale učinak na međunarodnoj razini i kako bi se sačuvalo jedinstvo među partnerima u vezi sa sankcijama", rekla je za Reuters glasnogovornica Europske komisije. (Hina)