Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Belgijka kongoanskog podrijetla prva je žena u svijetu koja je rodila zdravo dijete pošto su joj liječnici transplantacijom zamrznutog tkiva jajnika, uklonjenog dok je bila djevojčica, obnovili reproduktivne organe.


Anemija srpastih stanica mladoj je ženi dijagnosticirana kad je bila petogodišnjakinja. S 11 je emigrirala u Belgiju gdje je podvrgnuta liječenju. Anemija srpastih stanica najprije se liječi kemoterapijom, a potom presađivanjem koštane srži.

Vezani članci Meghan Markle Lukavi načini na koje je Meghan Markle skrivala trbuh od javnosti prije nego što je objavila trudnoću Anja Alavanja Naša voditeljica ponovno ljubi, a otkrila je i još jednu predivnu vijest: "To može značiti samo jedno - sreću i ljubav"

Nakon kemoterapije i presađivanja koštane srži te jednogodišnje terapije imunosupresivnim lijekovima drugi djevojčin jajnik izgubio je funkciju. Tad joj je bilo 15 godina, a dvanaest godina kasnije liječnici su joj uspješno presadili vlastito tkivo.

Vodeći računa o budućnosti djevojčice i o tomu da bi jednoga dana mogla razmišljati o majčinstvu, belgijski su joj liječnici prije kemoterapije uklonili desni jajnik i zamrznuli dio tkiva. Tada je imala 13 godina.

U časopisu Human Reproduction objasnili su da se na taj način i djevojčicama oboljelim od raka može omogućiti da kasnije u životu imaju djecu.

Riječ je o velikom postignuću u ovom području medicine, jer djeca pacijenti većinom dobro reagiraju na razne terapije, rekla je Isabelle Demeestere, ginekologinja u belgijskoj bolnici Erasme. "U ovakvim slučajevima zamrzavanje tkiva jajnika jedina je opcija za očuvanje plodnosti", dodala je. U zadnjih 15 godina njezin je tim zamrznuo tkiva jajnika pedesetak bolesnih djevojaka. "Naš uspjeh predstavlja nadu za sve djevojke koje će ubuduće biti liječene od bolesti srpastih stanica, sarkoma ili leukemije. Zahvat je rutinski, a mladim će djevojkama omogućiti da jednoga dana imaju vlastitu obitelj", kazala je.

Dosad je bilo slučajeva uspješnih trudnoća nakon transplantacije jajnika kod odraslih pacijentica, no ovo je prvi zabilježen slučaj trudnoće u kojemu se koristilo zamrznuto tkivo djevojčice u predpubertetskoj dobi.

Mlada Belgijka u studenome prošle godine rodila je zdravog dječačića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook