Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iznenadili carinike

FOTO Maštoviti šverceri na graničnim prijelazima: Pogledajte gdje su sve sakrili drogu, zlato i novac

Švercanje zlata, droge i novca - 1
Švercanje zlata, droge i novca - 1 Uprava carine Srbije
Aktualno Galerija Zlato u pelenama - 5 Zlato u pelenama - 5 Foto: Carinska uprava Srbije Zlato u pelenama - 4 Zlato u pelenama - 4 Foto: Carinska uprava Srbije Zlato u pelenama - 3 Zlato u pelenama - 3 Foto: Carinska uprava Srbije Zlato u pelenama - 1 Zlato u pelenama - 1 Foto: Carinska uprava Srbije +6 Švercanje zlata, droge i novca - 9 Galerija 1/11 >>
Granična policija i carina imale su ovog ljeta pune ruke posla, a pokazalo se i da su krijumčari sve maštovitiji. Uprava carine Srbije objavila je fotografije njihovih pokušaja švercanja droge, zlata i novca.

Na graničnom prijelazu Preševo srpski su carinici 8. kolovoza spriječili pokušaj dvoje putnika da u pelenama preko granice prokrijumčare zlatni nakit, čija se vrijednost procjenjuje na preko 140 tisuća kuna.

Krijumčari su otkriveni kada je na ulaznoj strani graničnog prijelaza policija izdvojila za detaljan pregled automobil švicarskih registarskih oznaka, kojim je iz pravca Makedonije putovao mlađi bračni par, priopćeno je iz Carinske uprave Srbije.

Švercanje zlata, droge i novca - 1 Zlato u pelenama - 3 (Foto: Carinska uprava Srbije)

Na direktan upit, par je rekao da nemaju ništa za prijaviti, no carinik je prilikom kontrole automobila, ispred suvozačkog sjedišta pronašao torbu u kojoj se, između ostalog, nalazilo i jedno neotvoreno pakiranje Pampers pelena.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Mario Kolar iz Sektora za mobilne jedinice Carine Rekordne zapljene Carina bogatija za novu, naprednu opremu: "Ovaj uređaj ima sondu koja ulazi unutar vozila..."

Neuobičajena težina pakiranja izazvala je sumnju da je u njemu nešto skriveno, što se ubrzo pokazalo točnim, jer je u nekoliko pelena pronađeno skoro pola kilograma zlatnih ogrlica i narukvica s dukatima ''Franc Jozef'', kao i lančića i prstenja.

S obzirom da vrijednost otkrivenog nakita premašuje trećinu vrijednosti vozila, sudskom odlukom je pored zlata paru trajno oduzeto i vozilo, koje je procijenjeno na oko 64 tisuće kuna.

Droga u limenkama

Početko kolovoza na ulazu graničnog prijelaza Batrovci srpski carinici su spriječili pokušaj krijumčarenja droge skrivene u limenci osvježavajućeg bezalkoholnog pića.

Švercanje zlata, droge i novca - 1 Švercanje zlata, droge i novca - 4 (Foto: Uprava carine Srbije)

U automobilu belgijskih registarskih oznaka putovalo je četvero mladih stranih državljana - dva mladića i dvije djevojke. Rekli su da su krenuli na more u Grčku i da nemaju ništa što bi trebalo prijaviti.

Tijekom detaljne kontrole prtljage, carinici su u jednom ruksaku u gepeku naišli na limenku osvježavajućeg, bezalkoholnog pića, navode u srpskoj carini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prekršano kažnjen Carina kaznila Pavla Vujnovca zbog neprijavljivanja ogrlice vrijedne više od pola milijuna eura: "To je previd koji se dogodio iz neznanja"

Shvatili su da je prelagana da bi bila puna te da se najverovatnije radi o smišljenoj kamuflaži. Okretanjem gornjeg dijela limenke utvrdili da je ona prerađena tako da je u unutarnji dio ubačena valjkasta plastična bočica koja je bila svojevrsni spremnik, dok je šupljina između zida limenke i bočice popunjena gipsom.

Pronađeno je ukupno sedam plastičnih vrećica ispunjenih različitim narkoticima: tri s kokainom, tri s ketaminom i jedna s četiri tablete ecstasyja.

Torbe pune novca

U četvrtak su carinici na prijelazu Batrovci, u suradnji s policijom, zaplijenili 63.300 švicarskih franaka, koje je jedan bračni par stranih državljana prenosio preko granice bez prijavljivanja.

Na pitanje carinika imaju li nešto za prijavljivanje, supružnici su odgovorili da nemaju. Prijavili su 15.000 franaka gotovine.

Pročitajte i ovo Ilustracija sve više dojava Građani, oprez! Ministarstvo financija upozorava na novu prevaru

Detaljan pregled pokazao je da je ukupan iznos deviza koju su imali kod sebe daleko veća, jer je na raznim mjestima u njihovim torbama pronađeno ukupno 82.700 franaka.

Švercanje zlata, droge i novca - 1 Švercanje zlata, droge i novca - 5 (Foto: Uprava carine Srbije)

Dan ranije, u srijedu, na prijelazu Kelebija otkriven je, kako piše srpska Uprava carine, nesvakidašnji pokušaj putnika-pješaka da preko granice ilegalno prenese milijune mađarskih forinti.

22-godišnji muškarac je rekao da nema ništa za prijaviti, no bio je vidljivo nervozan i previše toplo obučen, iako je dan bio topao dan.

Carinici su ga pretresli i u džepovima sakoa koji je nosio pronađeno je ukupno osam milijuna forinti, što je otprilike 20.000 eura.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene