Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mandela o tragičnom neuspjehu zimbabveanskog političkog vodstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nelson Mandela je u Londonu tijekom večere čiji je cilj bilo prikupljanje novca u humanitarne svrhe, među ostalim govorio o tragičnom neuspjehu zimbabveanskog političkog vodstva, prenijele su agencije.

Ovo je prvi put da je bivši južnoafrički predsjednik javno progovorio o političkoj krizi u Zimbabveu. Na večeri kojoj je, među ostalima prisustvovao i bivši američki predsjednik Bill Clinton, Mandela je govorio o tomu da "svjedočimo tragičnom neuspjehu političkog vodstva susjedne zemlje, Zimbabvea".

Pročitajte i ovo Ciklon Idai 2 (Foto: AFP) Prirodna katastrofa Ciklon Idai pomeo Mozambik: Broj žrtava porastao na 750, gradovi se nakon dva tjedna počinju obnavljati Posljedice ciklona Idai (Foto: AFP) Prirodna katastrofa Kataklizma biblijskih razmjera, vidljiva i iz svemira: Uz ceste leže stotine tijela, čitava sela potpuno su uništena

Njegove riječi, ocjenjuju promatrači, 'teško padaju' Robertu Mugabeu, koji s ponosom ističe savez Zimbabvea i Južnoafričke Republike tijekom borbe dviju zemalja za neovisnost. Proteklog tjedna zimbabveanski predsjednik bio je pod velikim pritiskom, s obzirom da se oporbeni čelnik Morgan Tsvangirai povukao iz utrke za drugi krug predsjedničkih izbora, objasnivši kako od svojih simpatizera ne može tražiti da izađu na birališta i glasuju za njega, jer bi, ako iziđu iz svojih domova mogli smrtno stradati. Tsvangirai se u petak sklonio u veleposlanstvo Nizozemske.

Južnoafrički izvori izvijestili su da oko 300 simpatizera zimbabveanske oporbe traži sklonište u zgradi veleposlanstva te zemlje u Zimbabveu. Glasnogovornik južnoafričkog ministarstva vanjskih poslova u srijedu je izjavio kako je veleposlanik razgovarao sa skupinom Zimbabveanaca i da je situacija pod kontrolom, ne objavivši pojedinosti.

Neovisni izvori i humanitarci tvrde da policija, vojnici i militanti koji podupiru predsjednika Mugabea napadaju pripadnike i simpatizere oporbene stranke. Unatoč svemu Mugabe planira održati glasovanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene