Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vladajuća socijalističko-liberalna koalicija mađarskog premijera Ferenca Gyurcsanyja zadržala je vlast u glavnom gradu Budimpešti, ali je poražena u 18 od 19 županija, objavilo je u nedjelju navečer državno izborno povjerenstvo nakon djelomično prebrojanih rezultata lokalnih izbora.


Liberalni gradonačelnik Budimpešte Gabor Demszky nakon 60 posto prebrojanih glasova s birališta u glavnom gradu osvaja 47,63, a kandidat oporbene desnice Istvan Tarlos 44,35 posto glasova, objavila je agencija AFP.

Vezani članci Koronavirus na ulicama Budimpešte Zemlje u EU zatvaraju rizična područja, Belgija ide u jednomjesečni strogi lockdown: "Suočavamo se s trećim valom" Koronavirus na ulicama Budimpešte Premijer susjedne nam zemlje predviđa ljeto bez ograničenja: "Još milijun cijepljenih i ublažavamo mjere"

U ostatku zemlje, desna koalicija predvođena strankom Fidesz osvaja 53,48, a socijalističko-liberalna koalicija svega 36,19 posto glasova. 

Odnosno, desnica pobjeđuje u 18 od 19 mađarskih županija u koliko ih se u nedjelju birala lokalna uprava. Aktualna vladajuća koalicija dosad je vladala u 15 od tih 19 županija.

Također, Fidesz je pobijedio u 19 od 23 veća grada čija su se vijeća birala na izborima u nedjelju, navodi Reuters.

Oporbena desnica je ranije objavila da bi se, uspije li oporba na lokalnim izborima dobiti više od 50 posto glasova, vlada trebala povući i biti zamijenjena prijelaznom vladom koja će pripremiti nove parlamentarne izbore.

Gyurcsany je izazvao dvotjedne masovne prosvjede i teško uzdrmao vladajuću koaliciju nakon otkrića da je lagao o lošem stanju gospodarstva zemlje kako bi ponovo pobijedio na općim izborima u travnju.