Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mađarska: Vladajući teško poraženi u županijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajuća socijalističko-liberalna koalicija mađarskog premijera Ferenca Gyurcsanyja zadržala je vlast u glavnom gradu Budimpešti, ali je poražena u 18 od 19 županija, objavilo je u nedjelju navečer državno izborno povjerenstvo nakon djelomično prebrojanih rezultata lokalnih izbora.

Liberalni gradonačelnik Budimpešte Gabor Demszky nakon 60 posto prebrojanih glasova s birališta u glavnom gradu osvaja 47,63, a kandidat oporbene desnice Istvan Tarlos 44,35 posto glasova, objavila je agencija AFP.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

U ostatku zemlje, desna koalicija predvođena strankom Fidesz osvaja 53,48, a socijalističko-liberalna koalicija svega 36,19 posto glasova. 

Odnosno, desnica pobjeđuje u 18 od 19 mađarskih županija u koliko ih se u nedjelju birala lokalna uprava. Aktualna vladajuća koalicija dosad je vladala u 15 od tih 19 županija.

Također, Fidesz je pobijedio u 19 od 23 veća grada čija su se vijeća birala na izborima u nedjelju, navodi Reuters.

Oporbena desnica je ranije objavila da bi se, uspije li oporba na lokalnim izborima dobiti više od 50 posto glasova, vlada trebala povući i biti zamijenjena prijelaznom vladom koja će pripremiti nove parlamentarne izbore.

Gyurcsany je izazvao dvotjedne masovne prosvjede i teško uzdrmao vladajuću koaliciju nakon otkrića da je lagao o lošem stanju gospodarstva zemlje kako bi ponovo pobijedio na općim izborima u travnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene