Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mađarska Vlada želi razgovore s oporbom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je policija u Budimpešti rano u četvrtak suzavcem rastjerivala stotine prosvjednika koji su i prošle noći zahtijevali ostavku premijera Ferenca Gyurcsanyja, vladajući su socijalisti pozvali oporbu na razgovore kako bi se iznašlo rješenja za prekid nasilje i razriješila kriza.

- Premijer je pozvao predsjednika i čelnike klubova zastupnika na razgovore o stanju u zemlji, izjavila je glasnogovornica Vlade Emese Danks.

Pročitajte i ovo Prosvjedi na ulicama Budimpešte Nakon niza skandala Tisuće Mađara na ulicama: Traže bolju zaštitu djece, vodi ih Orbanov kritičar Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade?

No, oporba je poziv odbacila. Glasnogovornik stranke Fidesz rekao je kako razgovori s Vladom nemaju smisla. Oporbene stranke i dalje traže ostavku premijera.

Ostavku traže i prosvjednici koji su 1 sat iza ponoći mirno prosvjedovali pred Parlamentom. Nakon što su se, prema izvješću MTI-ja, polako počeli razilaziti, izgledalo je da protest jenjava.

No onda je grupa, uglavnom mladih ljudi, počela divljati u središtu grada i policija je, razbijajući ih u manje skupine i tjerajući u bočne ulice, upotrijebila suzavac. Sedamnaest ljudi je ozlijeđeno, jedan je prosvjednik pogođen u vrat "granatom" u kojoj je bio suzavac, javlja AP.

Policija je zbog nereda privela 62 osobe. Prethodne je noći ozlijeđeno 57 osoba, a privedeno je 98 prosvjednika, doznaje se iz službenih podataka.

Od ponedjeljka navečer stotine simpatizera desnice i krajnje
desnice stalno su bili pred parlamentom tražeći Gyurcsanyjevu ostavku zbog priznanja da je svjesno lagao birače kako bi pobijedio na parlamentarnim izborima. 

No mađarski premijer je rekao je da "neće imati strpljenja" s prosvjednicima.

Mađarski mediji izvijestili su u četvrtak i o manjim prosvjedima u još nekoliko gradova.

Po podacima policije, tijekom dva dana ozlijeđeno 140 policajaca, a 137 osoba je privedeno.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene