Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljubljana: Za Sloveniju ZERP nikada nije važio, pa nema ni odštete za ribare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Zaštitni ekološko-ribolovni pojas u Jadranu za Sloveniju nikada nije važio niti je imao ikakve učinke, objavila je nakon svoje sjednice slovenska vlada, objašnjavajući kako zbog toga ne može priznati niti bilo kakvu odštetu slovenskim ribarima koji od 1. siječnja do 13. ožujka ove godine, kada je hrvatski Sabor svojom odlukom zamrznuo primjenu ZERP-a na članice Europske unije, nisu izlazili na more izvan slovenskih voda.

'Zahtjevu za nadoknadu odštete ribarima ne možemo udovoljiti. Jednostrano proglašeni hrvatski ZERP za članice EU-a nije imao nikakvih učinaka. Za Sloveniju je cijelo vrijeme važio i dalje važi dogovor o neprimjeni ZERP-a na članice Unije iz 2004. godine. Tim se sporazumom Hrvatska obvezala da ZERP neće primjenjivati sve dok ne dođe do sporazumnog i europski usmjerenog dogovora o tom pitanju', objavio je vladin ured za informiranje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Kako se navodi u priopćenju, ZERP na Sloveniju nije imao nikakvih formalno-pravnih učinaka o čemu, kako se dodaje, svjedoče i mjere koje je u to vrijeme poduzimala slovenska vlada - od službenih prosvjeda Hrvatskoj pa do službene notifikacije o nevaženju ZERP-a na Sloveniju kod glavnog tajnika UN-a koji je službeni depozitar međunarodne konvencije o pravu mora.

'Slovenska vlada zato odbija tvrdnje da je ZERP ikad važio za Sloveniju i njezine ribare', navedeno je u priopćenju kojim se među ostalim odbija zahtjev slovenskih ribara za isplatu odštete zbog neostvarenog dohotka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene