Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Molenbeek

Leglo džihadista u srcu EU - Naselje koje je otvorilo potpuno novu sliku ove europske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srcu Europske unije nalazi se jedno naselje koje je otvorilo potpuno novu sliku Bruxellesa – Molenbeek je kolijevka džihadističkog pokreta u Europi.

Prva asocijacija na Bruxelles vjerovatno su vam zastave koje se vijore na institucijama Europske unije. Samo jedna stanica metroom dalje, potpuno drugačija slika, piše B92.

Pročitajte i ovo Njemačka policija, ilustracija počelo suđenje Desničari htjeli nasilno svrgnuti vlast u Njemačkoj: Pucali na policiju i željeli vratiti državu u stare granice Slika nije dostupna 'Vlasti zatvaraju oči' Kako je 'glavni grad' Europe postao europsko uporište džihadista

U Molenbeeku živi prva, druga i treća generacija imigranata najčešće sa sjevera Afrike, a podaci koji govore da je to mjesto odakle mnogi europski radikalni borci kreću u Siriju da bi se borili na strani Islamske države donijeli su tom dijelu Bruxellesa naziv "leglo džihadista".

Molenbeek je jedna od najsiromašnijih regija u Belgiji. Nezaposlenost je oko 30 posto, a čak četvrtina od oko 95.000 stanovnika nema belgijsko državljanštvo.

"Ne znam zašto me ispituješ o terorizmu... Evo sada čekam da podignem novac sa bankomata, tu mi je plaća koju dobivam kao zaposlenik u restoranu. Imam i papire, ne možete generalizirati", govori Osman, mladi Pakistanac koji živi u Molenbeeku.

Iako Osman govori o sigurnosti, nekoliko stanovnika Molenbeeka uhićeno je zbog sumnji na planiranje terorističkog napada u Parizu i Bruxellesu.

To je samo medijska slika, kaže Hadža, Belgijanka muslimanskog porijekla. Ona za sve krivi medije.

"Mediji to objavljuju jer ovde živi mnogo muslimana, ali mi nismo teroristi, to nema veze sa religijom", govori Hadža.

Ovdje je, iako neslužbeno, prvi jezik arapski. Samo jedan od razloga da, iako u srcu Europe, imate dojam da ste na Bliskom istoku.

Dopisnica B92 iz Bruxellesa Marina Maksimović kaže da ne morate čak ni doći u Molenbeek da biste se u gradu, u kojemu se godinama unazad događaju teroristički napadi, osjećali nesigurno.

"Moje iskustvo je da noću moram nositi tenisice umjesto štikli kako ne bih imala probleme. Grupe beskućnika mogu vam dobacivati, ali ovdje je mnogo teže, prilaze, hvataju vas za ruku, kosu, a policije nema nigdje", navodi Marina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene