Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Namjerno izazvana?

Legionarska bolest izbila u Poljskoj: Zasad je umrlo 11 osoba, traži se izvor zaraze

Ilustracija
Ilustracija Foto: Guliver
Poljska se bori s izbijanjem teškog, ponekad smrtonosnog, oblika upale pluća - legionarskom bolešću.

U poljskom gradu Rzeszówu na granici s Ukrajinom izbila je legionarska bolest, od koje je dosad preminulo 11 osoba. Žrtve su u dobi od 64 do 95 godina i sve su imale kronične bolesti.

Bakterija je potvrđena je u gradskom vodoopskrbnom sustavu. Četiri od devet testiranih uzoraka iz vodoopskrbnog sustava Rzeszówa potvrdila su prisutnost bakterije legionele, objavila je lokalna sanitarna i epidemiološka služba Sanepid, piše Politico.

''Potvrdili smo 144 slučaja zaraze, a 11 je smrtnih slučajeva. Tražimo izvor zaraze. Zagađenje sustava hladne i tople vode zasad se ne razmatra'', rekao je regionalni zdravstveni inspektor Adam Sidor.

No, državna protuobavještajna agencija ABW provodi zasebnu istragu u kojoj se istražuje je li grad meta namjerne kontaminacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Demografska praksa u Kini Nagrađuju parove koji stupaju u brak, ali: Mladenka mora ispuniti jedan uvjet

Legionela je bakterija koja se može širiti kroz sustave ventilacije, ovlaživače zraka, kao i slavine i tuševe koji se ne koriste često, a uzrokuje ozbiljne respiratorne probleme.

Nisu poznati slučajevi u kojima je neka osoba neposredno zarazila drugu.

Rzeszów je glavno logističko središte Poljske za slanje vojne i humanitarne pomoći u Ukrajinu i baza za američke trupe. 

Posljednjih dana slučajevi legionarske bolesti pojavili su se i dalje od Rzeszówa. Jedan je slučaj prijavljen u regiji Kraków u nedjelju i dva su potvrđena u ponedjeljak u gradu Ostrów Wielkopolski, oko 450 kilometara zapadno od Rzeszówa.

Grad je tijekom vikenda proveo preventivnu dezinfekciju vodoopskrbnog sustava.

Pročitajte i ovo Srušio se helikopter na zgrade na Floridi Užas na Floridi VIDEO Spasilački helikopter srušio se na zgradu: Dimio se, okretao u zraku i pao - ima mrtvih i ozlijeđenih

Mnogi ljudi izloženi legioneli nikada ne obole, a kod nekih bolest prođe bez jakih simptoma ili njihova posebnog tretmana. No kada se bolest pojavi, važno je odmah posjetiti liječnika. Brže liječenje češće rezultira potpunim oporavkom.

Pročitajte više o legionarskoj bolesti – simptomi, liječenje i preventivne mjere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene