Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demografska praksa u Kini

Nagrađuju parove koji stupaju u brak, ali: Mladenka mora ispuniti jedan uvjet

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pad nataliteta u Kini izaziva sve veću zabrinutost.

Okrug u istočnoj Kini nudi parovima nagradu od 1000 juana (137 dolara) za vjenčanje ako mladenka ima 25 godina ili manje, što je najnovija mjera za poticanje mladih ljudi da se vjenčaju, s obzirom na to da vlada sve veća zabrinutost zbog pada nataliteta.

Na službenom profilu okruga Changshan na Wechatu prošlog je tjedna objavljena obavijest o davanju nagrade za promicanje braka i rađanja djece u primjerenoj dobi.

Zbog pada broja stanovnika u Kini prvi put u šest desetljeća i brzog starenja stanovništva vlasti hitno pokušavaju poduzeti niz mjera za podizanje stope nataliteta, što uključuje financijske poticaje i poboljšane ustanove za brigu o djeci.

Prema kineskoj zakonskoj dobnoj granici, muškarci mogu stupiti u brak s 22 godine, a žene s 20, no pada broj parova koji se na to odlučuju. I službene politike utjecale su na pad nataliteta i otežale neudanim ženama da imaju djecu.

Stopa sklopljenih brakova pala je prošle godine na rekordno nisku razinu - na 6,8 milijuna, što je najniže od 1986. godine, prema vladinim podacima iz lipnja, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Počelo suđenje Zubar optužen za trovanje supruge: Razotkrila ga pitanja na internetu, ali i poslovni partner

Lani je bilo 800.000 brakova manje nego 2021. godine.

Procjenjuje se da je stopa plodnosti u Kini pala na rekordno nisku razinu od 1,09 u 2022. godini, izvijestili su državni mediji.

Veliki troškovi brige o djeci i prekidi karijera spriječili su mnoge žene da imaju više djece ili da uopće imaju djecu.

Pročitajte i ovo Srušio se helikopter na zgrade na Floridi Užas na Floridi VIDEO Spasilački helikopter srušio se na zgradu: Dimio se, okretao u zraku i pao - ima mrtvih i ozlijeđenih

Rodna diskriminacija i tradicionalni stereotipi o ženama koje brinu o svojoj djeci još uvijek su rašireni diljem zemlje.

Niski indeks povjerenja potrošača i sve veća zabrinutost zbog zdravlja kineskog gospodarstva među ključnim su faktorima koje mladi Kinezi navode kao razloge zbog kojih se ne žele vjenčati i imati djecu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene